STEPA: MC

STEPA
MC
Joku Roti

Ensin Stepa esiintyi Lappi itsenäiseksi -kokoelmalevyllä (2006). Sitten ilmestyivät perä perään sodankyläläisen seremoniamestarin Aromii – Mixtape ja humoristinen Lottovoittaja-kappale Mestarisoundi – Soundcheck 2007 -kokoelmalla. Muun muassa Ilari Aution, Aksimin ja Jonnybron kevyt g-funk-väritys sekä Jodarokin, Hannibalin ja Sopan avustuksella persoonallisesti arkea versioiva kerronta tekevät MC:stä yhden vuoden kotimaisista merkkiteoksista ja eheimmistä kotimaisista hiphop-levyistä kautta aikain.

20-vuotias Stepa hallitsee taiteenlajinsa suvereenisti. Taipuisasti liikkuva flow kuljettaa niin löyhästi strukturoitua braggaa kuin tiukasti tematisoituja kappaleitakin ikään kuin Stepa olisi syntynyt seuraamaan suurien mc:iden jalanjälkiä. Huumori ja aikalaisdiagnostiikka niveltyvät yhteen sekä ironisesti sukupuolieroja erittelevässä Naiset-kappaleessa että vakavamielisemmässä Kysymyksiä-pohdinnassa taloudellista tilannetta ruotivasta Viimeiset dollarit -neronleimauksesta puhumattakaan.

Stepan levypersoonan rohkeasti valokeilaan nostava puhetapa ja paikallisen tyylin luontevuus kompensoivat mainettaan vaikeamman punchline-tyylin ilmeisimmät notkahdukset. Parhaimmillaan tyyli ei jätä toivomisen varaa, ja mc on toden totta ”kuuma niin ku hella kutosella” ja meno on ”tiukkaa niin ku Mika Halvari ja smokki”.