STIG: Niks ja naks

STIG
Niks ja naks
The Fried Music

Paljon on vettä virrannut Vantaanjoessa sitten sen, kun ujo ja vaivaantunut Stig (ent. Stig Dogg) joskus vuonna 2006 esitti playbackinä Helsingin Mocambossa Rakkauden Bermudan kolmio -kappalettaan. Paikallaolijat tuntuivat olevan melkein yhtä hämmentyneitä kuin artisti itsekin, mutta uusi r’n’b-lupaus otettiin kuitenkin vastaan lämmöllä, mistä saanemme kiittää tämänkin albumin olemassaoloa.

Tämä uusin, viihdyttävä Niks ja Naks -albumi on hyvin koherentti kokonaisuus täynnä toinen toistaan tarttuvampia Suomi-ralleja. Suuren yleisön tietoisuuteen tällä kantri- tai folk-räpiksikin luonnehditulla tuotannollaan ponnistanut Stig aikoo todella lunastaa paikkaansa suomalaisella iskelmätähtitaivaalla – Kissankarvoja-kappaleessa artistivieraana on jopa Kaija Koo.

Vaikkei r’n’b genrenä enää ole se juttu Stigille, niin inspiraation sanoituksiinsa hän kuuluu edelleen hakevan idolinsa R. Kellyn traditiosta ja laulujen teemat ovat pitkälti vieläkin ne samat tissit ja tussut. Kirsikkana kakun päällä levyn viimeinen Nyt nussitaan -biisi. Harvoin asiaan mennään kuitenkaan näin suoraan, vaan tarinat avautuvat pikkuhiljaa ja käyvät härskimmiksi joka kuuntelukerralla. Eipä silti, kyllä tällä esityksellä Stigille jo Suomen Euroviisuehdokaspaikan soisi.