STUDIO: Yearbook 1

STUDIO
Yearbook 1
Information

Ruotsalaiset Dan Lissvik (kuvataiteilija) ja Rasmus Hägg (valokuvaaja) julkaisivat viime vuonna kuuden biisin mittaisen albumin 500 kappaleen vinyylipainoksena. West Coast -nimisen kiekon käsiinsä saaneet ylistivät sen taivaisiin. Nyt on kahdella raidalla pidennetyn ja uudelleen nimetyn cd-version aika.

Studio-kaksikolla on erinomainen maku ja silmää yksityiskohdille. Year-book 1:n kiireettömissä kappaleissa sulaa yhteen kaikki se musiikki, mistä he erityisesti pitävät: hienostunut house-poljento, kihisevä klubisoundi, vaeltava dub, törkyiset sähkökitarat ja brittiläisten postpunk-yhtyeiden suosima lakoninen laulutyyli. Etenkin No Comply -kappale kuulostaa haaveunelta. Se sykähdyttää kuin New Orderin 25 vuotta sitten hukkaama klassikko, jolle Vini Reilly on kutsuttu näppäilemään kitaraa.

Levyn pitkiä ja rauhassa rakentuvia biisejä on helppo ripotella muuallekin popmusiikin historiaan, esimerkiksi 90-luvun alkuun, jolloin Andy Weather-all käsitteli Screamadelica-sinfonian ja One Doven raukeat klubihitit. Nykynimistä Studion näkemys vertautuu norjalaisen uuden diskon tähtituottajaan Lindströmiin, jonka musiikkiin on helpoin tutustua It’s A Feedelity Affair -kokoelman kautta.