Taitava kitaristi pikkailee lämpimän peiton talven varalle – James Elkingtonin laulut ovat elegantteja ja moderneja

James Elkington
Wintres Woma
Paradise Of Bachelors

James Elkingtonin pehmeä baritoni on oiva bonus miehelle, joka lähtökohtaisesti on kitaravirtuoosi. Painotan, että tässä akustisen sormipikkaukseen keskittyvä Elkington on niitä virtuooseja, jotka eivät briljeeraile alleviivatusti, vaan palvelevat aina itse laulua.

Moni luultavasti pitää Chicagossa asuvaa Elkingtonia jenkkinä, mutta tällä jo 46-vuotiaan soittajan soolodebyytillä hänen brittiytensä tulee selväksi. Ote on nimittäin sillä tavoin brittifolkahtava, että lähimmiksi verrokeiksi nousevat Bert Jansch ja Richard Thompson, jonka kanssa Elkington on paljon soittanutkin. The Zincsiä kymmenen vuotta sitten luotsanneen ja Brokebackissa vaikuttavan miehen muita soittokavereita ovat Steve Gunn, Michael Chapman, Nathan Salsburg ja Jeff Tweedy. Wintres Woma (”talven sointi” vanhalla englannilla) onkin äänitetty Wilcon Loft-studiolla.

The Parting Glass -instrumentaalia lukuun ottamatta Elkington ei hiihtele trad-latuja, vaan biisit ovat nickdrakemäisesti moderneja. Fiksut väritykset, kuten Hermit Censuksen banjo ja sello, Sister Of Minen huuliharppu ja mellotroni, Hollow In Your Housen pedal steel tai My Trade In Sun Tearsin viulu, sävyttävät tyynesti soljuvaa musiikkia elegantisti.

Wintres Woma on luotettava peitto tulevan talven kylmyyteen.