TAPANI RINNE: Nectic

TAPANI RINNE
Nectic
Aani

Tapani Rinteen parin vuoden takainen soolodebyytti Insider saa jatkoa lisää auraalista avaruutta esittelevällä Necticillä. Vastapainona Rinneradion sykkivälle pulssille ambientissa leijailussa omillaan viihtyvä multipuhaltaja/säveltäjä osaa päälle päin rauhalliselta vaikuttavan mutta pinnan alla uhkaavasti kihisevän tunnelmoinnin suvereenisti. Nectic avautuu parhaiten kuulokkeet päässä, silmät kiinni, alitajunnasta purskahtavia mielikuvia ihmetellen.

Näitä mielikuvia voi kuuntelija tahtonsa mukaan värittää tietäen, että No One, Just Your Friend sekä Babolat ovat alunperin sävelletty koreografi Susanna Leinosen tanssikappaleisiin. Osa levyn materiaalista on löytänyt myös tiensä tv:stä tutun Kylmäverisesti Sinun -rikossarjan ääniraidalle. Asiaa ei pidä kuitenkaan ymmärtää väärin – musiikki on omaehtoista, kuulijalta vaaditaan ainoastaan rauhallista mutta keskittynyttä mielentilaa elektroakustisen ihmemaan jännittävyydet ymmärtääkseen.

Yhdessä Pauli Saastamoisen osaavissa miksaus- ja ohjelmointikäsissä syntynyt Nectic pitää jännitettä yllä ennemmin kuin purkaa sitä. Babolatin etu- ja takaperin ryöpsähtelevät, Iro Haarlan sormista irronneet pianoklusterit rikkovat taka-alalla hiljaisen hermostuneesti kuplivan sekvensserijuoksun ihanan satunnaisesti. Levyn päättävä Grey/Green todistakoon muiden esityksien lomassa Haarlan olevan aarre maamme modernissa jazzpianismissa, jossa myös herkkyydelle täytyy löytää vastapainottava hetkensä.

Rinteen puhallointi on tuttuun tapaan hillittyä ja etsivää. Playing Northin fonimelodiat hakevat jotakin tai jotakuta, kysymyksiä esittäen, vastauksia ehkä vasta useamman kuuntelukerran jälkeen antaen. Nelen hiipivä lyyrisyys, Elon kolmisoinnuilla harmoniaa vastaan taisteleva puhallinkuoro… Kaikki mainioita esimerkkejä Tapani Rinteen originaalista visiosta, joka tekee Necticistä yhden vuoden fiksuimmista ja filmaattisimmista kotimaan julkaisuista.