TEENAGE FANCLUB: Howdy!

Arvio julkaistu Soundissa 10/2000.
Kirjoittanut: Antti Marttinen.
Guinnessin Encyclopedia Of Popular Musicin ensimmäinen laitos vuodelta 1992 arvioi Teenage Fanclubin olevan tulevaisuuden iso bändi. Yhtye oli juuri julkaissut erinomaisen Bandwagonesque -albumin ja kaikki merkit näyttivät viittaavan suursuosion suuntaan.

Arvio

TEENAGE FANCLUB
Howdy!
Columbia

Guinnessin Encyclopedia Of Popular Musicin ensimmäinen laitos vuodelta 1992 arvioi Teenage Fanclubin olevan tulevaisuuden iso bändi. Yhtye oli juuri julkaissut erinomaisen Bandwagonesque -albumin ja kaikki merkit näyttivät viittaavan suursuosion suuntaan. Neljä levyä myöhemmin bändi on edelleen pitkälti Brittein saarilla asuvan laajahkon fanipiirin suosikki, joka ei ole tarvinnut tuekseen teennäistä Britpop-liitettä. Ja nyt Skotlannin pitkän linjan popmestarit ovat jälleen tehneet hienon levyn. Howdy! on hiotun kuuloista ajatonta poppia, tonttia jolle Teenage Fanclub on ennenkin vankasti rakentanut.
Bändissä vaikuttaa kolme kovaa lauluntekijää. Gerard Lovella, Raymond McGinleylla ja Norman Blakella on omat tunnuspiirteensä, mutta kaikkien biisit istuvat palvelemaan popin pyhää asiaa niin, että jäykkiä peukaloita ei joukosta törrötä. Yhteiseen hiileen puhalletaan keuhkot puhkuen.
Singlenäkin julkaistu avausraita I Need Direction loihtii esiin kutkuttavat taustakuorot ja urku- ja kitara-breikit, joista on hyvät pophitit tehty jo 60-luvulta lähtien. Suuntaa tämä bändi ei todellakaan kaipaa. Levyn yleistunnelma on länsirannikkoisen aurinkoinen, soundimaisemat on siirretty Skotlannista suuren veden yli länteen.
Rytmikitaroiden stereotesti Dumb Dumb Dumbin alussa on vain yksi esimerkki kikoista, joilla Teenage Fanclub koristaa biisejään, laulujen olemuksen silti hautautumatta kikkailun alle. Torvien sävyttämä The Town And The City voisi jossain muussa yhteydessä saada erityismaininnan levyn kohokohtana, mutta tässä puhtoisessa tusinassa se ei ole tarpeellista.
Howdy! työntää vastaanpanemattomasti kesää läpi kaiuttimista ja se ei ole ollenkaan huono juttu. 

Lisää luettavaa