TEENAGE FANCLUB: Man-Made

Arvio julkaistu Soundissa 05/2005.
Kirjoittanut: Mikko Meriläinen.
Teenage Fanclub on Skotlannin kansallisaarre: sekä kotiyleisön että etenkin kriitikoiden ja muusikoiden ikuinen suosikki, joka on 16 elinvuotensa aikana kerännyt myös uskollisen kansainvälisen ystäväpiirin.

Arvio

TEENAGE FANCLUB
Man-Made
PeMa

Teenage Fanclub on Skotlannin kansallisaarre: sekä kotiyleisön että etenkin kriitikoiden ja muusikoiden ikuinen suosikki, joka on 16 elinvuotensa aikana kerännyt myös uskollisen kansainvälisen ystäväpiirin. Eikä mikään ihme, sillä yhtye on The Byrds -henkisellä, konseptiltaan tavanomaisella popillaan onnistunut luomaan paljon ajattoman kaunista musiikkia.

Monen vuoden odotus nosti seitsemännen levyn toiveet korkealle, mutta nyt onkin edessä kissanpäivät. Man-Made on nimittäin aivan parasta Teenage Fanclubia, toisin sanoen tämän päivän parasta popmusiikkia. Näennäisen vähäeleiset laulut vaativat paljon kuuntelua ja myös kestävät sitä luovuttaen uutta lämpöä itsestään jatkuvasti. Vähitellen jokainen levyn laulu tulee omalla tavallaan rakkaaksi. Tutut elementit ovat mukana: sekä akustiset että särökitarat, mykistävän melodiset laulut ja tietysti ne taivaalliset lauluharmoniat, jotka valloittavat jo avausraidalla It's All In My Mind.

Akustinen Cells on levyn herkin laulu ja vastapainona Born Under A Good Sign kitaran kurituksineen suorastaan rokkaa, mutta kuitenkin aivan yhtä lämpimästi. Kaiken kruununa on Time Stops, jota täydellisempää popmusiikkia en osaa kuvitella. Kitaramuuristaan huolimatta laulu leijuu höyhenen kevyenä kohoten joka käänteessä entistä korkeammalle, kuten tekevät ihokarvanikin. "Time stops when you find that feeling", totta tosiaan.

Tätä levyä kelpaa kuunnella kesää odotellessa, kesällä ja kesää muistellessa. Kunpa vain Feelin pois feidautuva "Feel the sunshine" -mantra kestäisi loputtomiin. 

Lisää luettavaa