TIAMAT: Judas Christ

TIAMAT
Judas Christ
Century Media

Tiamat ei ole maailman isoin eikä tärkein goottihenkinen orkesteri, mutta se on yksi omintakeisimmista. Sen linjaukset ovat aina poikenneet vallitsevista virtauksista. Judas Christilla se syöksähtää entistä kauemmaksi kumihousuisista virkaveljistään, sillä bändin musiikkiin on ilmestynyt ilmiselvää positiivisuutta.

Bändipomo Johan Edlund ilmoittaa saatekirjeessään, että hän ei enää ole niin nuori ja kokematon, että pystyisi vain viittaamaan kinnasta maailman tapahtumille. Edlund sanoo, ettei hän halua olla se tyyppi, joka levittää pelkästään surullisia tuntemuksia. Kaikkein parhaiten irtiotto muuhun genreen konkretisoituu laulussa Vote For Love. Huikean tarttuvaan ja kevyeenkin verhoon puettu laulu toteaa, että eiköhän olisi aika astua esiin pimeästä ja antaa ääni rakkaudelle. Metallimusiikissa tällaisia lausuntoja päästelee vain mies, joka on täysin sinut itsensä ja tekemistensä kanssa.

Yhtään huonommaksi ei jää So Much For Suiciden viesti, jonka mukaan höpötys itsensä tappamisesta on turhaa, koska ne jotka siitä eniten vahtoavat eivät sitä kuitenkaan tee. Huomautukset "wish I had your talent for feelin' sorry for myself" ja "playing dead just like a retard" antavat ajattelun aihetta niille, jotka harkitsevat hirsipuuta toissapäivänä baarista bongatun muijan jättäessä.

Välillä viesti muuttuu ristiriitaisemmaksi. Kontrastit lähentelevät maailmanennätyksiä, kun Edlund laulaa kuiskaavalla ja raukealla, aivan kuin rakkaansa vierestä juuri heränneen miehen äänellä "I wanna crush all bones in you, cos I've got nothing better to do".

Judas Christ on aluksi tyhjän kuuloinen levy, joka kasvaa pikkuhiljaa. Oliko tässä biisissä tällainenkin täky? Sanoiko se noin ensimmäisellä kerralla? Yksinkertaisen oloinen albumi muuttuu nerokkaan monitasoiseksi ja kuulijan oman mielentilan mukaan merkityksiä muuttavaksi teokseksi. Tärkeintä on, ettei yksikään hetki jää yhdentekeväksi. Kaikki liittyy kaikkeen ja jokaisella äänellä on merkitys.

Pelkkään goottihahmoon valettu Tiamat on valetta. Heaven Of High on kuin epäkeskoa kantria ja sopeutuu mukaan aivan yhtä hyvin kuin mustalla huumorilla valettu ilmeisempi Tiamat-raita I Am In Love With Myself. Too Far Gone taas saattaisi löytyä Bruce Springsteenin levyltä, jos hänellä olisi tapana maalata huulensa mustiksi.

Judas Christilla joulupukki palaa napapiirille kun maailma kohtelee huonosti. Käärmeet ryömivät takaisin Edeniin, huorat Babyloniin ja korppi Hadesiin. Tuhlaajapojat tulevat anomaan kotiinpääsyä, kunnes oppivat pitämään itsestään huolen.