TIMO LASSY: Round Two

TIMO LASSY
Round Two
Ricky-Tick

Joillekin musiikin tekijöille traditio on kiristävä pakkopaita, toisille kimmoisa trampoliini, jonka päällä voi heittää ihan millaista volttia mieli tekee. Saksofonisti Timo Lassy osoitti jo vuonna 2002 ilmestyneellä U-Street All Stars -debyytillä kuuluvansa jälkimmäiseen katraaseen.
Viime vuosina muun muassa Five Corners Quintetin riveissä ansiokkaasti hönkinyt Lassy tuntee soittajana oman traditionsa eli jazzin vaiheet ja vivahteet läpikotaisin. Poikkeuksellisen lihaksikkaalla ja lämpimällä vanhan liiton soundilla puhaltava tyyliniekka ei kuitenkaan jää jumiin historiaan. Timo Lassyn toinen sooloalbumi on kouluesimerkki siitä, miten perinteiset niksit herätetään henkiin inspiroituneella ja suorastaan saatanallisen svengaavalla tulkinnalla.

Lassyn ja rumpalinero Teppo Mäkysen tuottama levy on äänitetty livenä studiossa ilman turhia vatulointeja tai tuotantokikkailuja. Amerikkalaislaulaja Jose Jamesin huippumehukkaalla baritonilla silattu The More I Look At You loksauttaa heti kättelyssä koko touhun oikeaan kulmaan. Jazzin mittapuulla huippumenestyneeseen Five Corners Quintet -konseptiin verrattuna paketti on piirun verran ilmavampi ja orgaanisempi. Vaikka Lassyn johtama joukkio lataa 50- ja 60-luvun hardbopin ja souljazziksi ristityn mustan kansanjaskan pohjalta, musiikkiin suodattuu myös afro- ja blues-mausteita.

Pahimmillaan ensemblen kokoon keittämä groove on suorastaan kirkollisen syvä ja samalla bordellimaisen törkeä. Tässä ollaan aidon hippajazzin ytimessä: tekee mieli ylistää herraa ja tehdä samalla siinä sivussa vähän syntiä.