Tutut kappaleet ilman krumeluureja – Ismo Alanko paketoi laulunsa intiimille livelevylle

Arvio julkaistu Soundissa 7/2017.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Ismo Alanko
Yksin Vanhalla
Sony

Ismo Alanko teki keväällä soolokiertueen, jonka päätöskeikka ikuistettiin Alangolle jo Hassisen Koneen päivistä lähtien erityisen merkityksellisessä miljöössä. Yksin Vanhalla -levyllä Alangon laulut soivat ensimmäistä kertaa syntymäasussaan. Syvän baritoninsa lisäksi läsnä ovat vain piano tai akustinen kitara.

Helsingin Vanhalta ylioppilastalolta taltioidut 16 laulua seuraavat kattavasti Ismo Alangon uraa Hassisen Koneen ensialbumista aina viimeisimpään pitkäsoittoon saakka. Selkeästi tunnistettavan omakohtaisuuden sijasta mieluummin mielentiloja ja tunnelmia välittävät biisit jättävät muutamaa poikkeusta lukuunottamatta sijaa kuulijan tulkinnanvapaudelle. Kun Suomi putos puusta -kappaleen yhteiskunnallinen perusajatus ei ole 27 vuodessa vanhentunut. Konevitsan kirkonkellot mieleen tuova Seitsemän päivää tulvii Vanhalla istumisen riemua ja raskautta ja Nuorena syntynyt myöntää, että nuorena kuuluu olla hurja vaikka väkisin. Varsinaisen setin ilman säestystä päättävä Laulu pysähdyttää ja muistuttaa samalla melodisesta lähisukulaisuudestaan konsertin puolivälissä kuultuun Kulkurin iltakaljaan.

Yksin Vanhalla tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden nauttia Ismo Alangon lauluista sellaisinaan ja virittäytyä Yksin-kiertueen lähikuukausien jatkokonsertteihin.

Lisää luettavaa