VALVOMO: Heitä ensimmäinen kivi

VALVOMO
Heitä ensimmäinen kivi
Mercury

Valvomo on vastuussa idioottiriimitetystä Mikä kesä? -täsmäkesähitistä. Tuo Nova-nuorison mieleen oleva, teennäisen ylipirteä pikkuhitti ei suinkaan ole levyn ainoa nolo hetki, mutta pätevääkin tavaraa Valvomon debyytiltä löytyy.

Valvomo tuntuu kummalliselta yhdistelmältä teinien hittikonetta ja tiedostavien hippien kesäjuhlien vakiovierasta. Sanoituksissakin liikutaan toisaalta aivottoman biletyksen ja toisaalta maailmanparannuksen piirissä.

Parhaimmillaan yhtyeen ska-renkutus kulkee oikein vetävästi ja mustavalkoisesti julistavat sanatkin sopivat musiikkiin kummallisen hyvin. Esimerkiksi Vastaan-biisin ”Sotaa vastaan/vastustan” -hokema nivoutuu reggaepoljentoon luontevasti ja Ensimmäinen kaiken ottaa tarjoilee kritiikkinsä omaisuuden keskittymisestä ihastuttavan naiivisti. Valitettavasti vastaesimerkkejä on reilusti enemmän ja Sedän näsäviisaan oloinen laulu tekee niistä entistäkin räikeämpiä.

Jospa tässä on tarkoitus idioottihittien avulla tavoittaa maailman epäkohdista tietämättömiä teinejä? Kunnioitettava päämäärä, mutta levystä se ei tee yhtään parempaa.