Virtuositeettia tunteesta tinkimättä – Gogol Bordellon äänekäs karavaani kulkee yhä

Gogol Bordello
Seekers And Finders
Casa Gogol

Manhattanin Lower East Siden taide-elämää virkistänyt gypsy punk -plutoona on monikulttuurisuuden rempseimpiä äänitorvia, sillä Ukrainassa syntyneen Eugene Hützin takana vilkkaasti vaihtuneessa miehistössä ovat hyvin aktiivisen sijansa saaneet Itä-Euroopan romanien lisäksi myös etiopialaiset, eteläamerikkalaiset ja Yhdysvaltain omat natiivit omine musiikillisine mausteineen. Erityisvieraana estottomaan menoon tempautuu nyt nimikappaleessa venäläissyntyinen Regina Spektor.

Seekers And Finders ei tuota yllätystä eikä vähäisintäkään pettymystä, sillä musisointi helskyy, jytää ja tanssituttaa juuri niin vimmaisasti kuin osaa odottaakin. Albumi käynnistyy upealla, ratsuväen kutsufanfaaria muistuttavalla introkipaleella Did It All, joka piiskaa koko rykmentin ripeään laukkaan ja hellittämättömän svengaavaan riffailuun, viiltäviin viulufilleihin ja mariachi-brasseihin. Hütz heiluu kärjessä karheaa ääntään ja emootioitaan säästelemättä.

Orkesterina Gogol Bordello on myös mainio vastakohta punk-kliseelle, jonka mukaan ei tarvitse osata soittaa. Tällä vauhdikkaalla levytyksellä muusikoiden virtuositeetista ei ole epäilystäkään.