Bailaamista yksin pimeässä loskaisessa kevätyössä – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana Tams

"Sellaisen hetken voi kokea vaikka yksin jänkän laidalla – tai ainakin minä koin."
2.4.2019 12:39

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Joensuulainen synapop-artisti Tams saattaa olla tuttu nimi ainakin Tarkkailuluokka-juttusarjaamme seuranneille. Unenomaista musiikkiaan sanoin ”niin kuin Leevi & The Leavings -coverbändi soittaisi [Twin Peaksin] Roadhousessa” kuvaileva Tuukka Tams on tiputellut mielikuvituksensa tuotoksina singlen kokoisina suupaloina ja on nopeasti kerännyt kiinnostusta kotimaamme saralla.

Tamsin tuorein tuotos kantaa nimeä En halua nähdä sun lähtevän ja Tamsin mukaan se oli ensimmäinen kappale, jonka tämä kirjoitti ”soolouransa” alussa. Näin syntyi epätanssittava tanssikappale, joka tekijänsä mukaan sopii mainiosti yksin pimeässä loskaisessa kevätyössä bailaamiseen sisällä tai ulkona.

– Sanoja oli kerääntynyt varastoon väsyneiltä kuukausilta, jolloin kirjoitin niitä milloin mihinkin ilman sen kummempaa filtteriä tai ajatusta. Kun niitä oli tarpeeksi, ja jaksoin niitä ylipäänsä tutkia, kokosin ne yhteen ja aloin säveltämään. Halusin tämän biisin olevan mahdollisimman minimalistinen: vähän sanoja, vähän melodioita, vähän mitään. Kaikessa lakonisuudessaan se tuntui hyvältä ja fiilikset kokoavalta, Tuukka Tams kuvailee tuoreen singlensä alkuvaiheita.

Mikä on tarina biisin taustalla?

– Tiätkö kuinka jotkut hetket elämässä menevät ohi hujauksessa? Että niitä kohtelee vain merkityksettöminä, ohimenevinä hetkinä, mutta sitten joskus aikojen kuluttua tajuaa, että itse asiassa se eräs pieni hetki kauan kauan sitten onkin ollut se hetki, joka on määrittänyt oikeastaan kaiken sen jälkeen. Sellaisen hetken voi kokea vaikka yksin jänkän laidalla – tai ainakin minä koin.

Mitä on suunnitelmissasi seuraavaksi? Milloin Tams-musaa saadaan singlejä isommassa muodossa?

– Onhan tämä nyt aivan uskomatonta, että näistä mun yksin kotona tekemistä biiseistä ylipäänsä joku on kiinnostunut, vaikken ole keikan keikkaa soittanut eikä minkäänlaisia taustavoimia löydy, joten iso kiitos vaan kaikille. Ei mulla ollut mitään suunnitelmia missään vaiheessa, eikä ole vieläkään. Uusia biisejä on kyllä tullut, mutta että ne levyksi realisoituisivat… Enpä tiedä. Jos joku taho jostain syystä levyn haluaisi tehdä, niin ei kun soittoa tulemaan, Tuukka Tams lähettää terveisinä.

Tamsin ohella Parasta juuri nyt tarjoaa soundtrackiksi huhtikuun alkupäiville vuoden odotetuimman debyyttialbumin julkaissutta Billie Eilishiä, sulavan aaltoilevaa Onni Boita, kolmannen albuminsa julkaisuun valmistautuvaa Kaleidoboltia, Sibeliuksen nuoruuteen samaistuvaa Valtter Viniä sekä monia muita raikkaita uutuuksia korviesi ruuaksi.

Ota alta haltuun huhtikuun ensimmäinen Parasta juuri nyt -soittolista:

Lisää luettavaa