Hengitettävää valoa ja kalpeita aaltoja – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana Kalle Ahola

15.1.2018 18:14

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin koti-Suomesta kuin ulkomailta.

Don Huonojen comebackin jälkeen soolovaihteelle palannut Kalle Ahola julkaisi perjantaina uuden Valo, jota hengitän -nimeä kantavan singlen. Biisistä nauhoitettiin alunperin kaksi erilaista versiota eri muusikkokokoonpanoilla, joista lopulta julkaistiin niukempi ja ytimekkäämpi pop-versio yökerhomaisen slovarin sijaan. Otimme yhteyttä Aholaan, jonka edellisestä soolojulkaisusta onkin ehtinyt kulua pian viisi vuotta.

Mistä inspiraatio Valo jota hengitän -biisiin syntyi?

– Biisiä ja koko albumin synnyttämistä inspiroivat eniten päivittäiset juoksu- tai patikkalenkit luonnossa. Mahdollisuus ottaa aikalisä ja paeta Suomen talvea etelän lämpöön ja valoon. Mahdollisuus kohdata vaikeitakin asioita ja ongelmia, joiden kohtaamiseen ei ole voimia ja aikaa arjessa, Kalle Ahola kuvailee.

– Biisiä kirjoittaessa luin Jennifer Clementin romaania ’Varastettujen rukousten vuori’, jonka yksi sanoma on että valon ja toivon voi onnistua säilyttämään sisällään äärimmäisenkin kurjissa oloissa pahuuden, ahneuden ja itsekkyyden keskellä.

Valo ja toivo ovat kuultavissa Valo, jota hengitän -kappaleen kiitollisessa tunnelmassa. Mutta kuka tai mikä on se valo, jota Kalle Ahola hengittää?

– Mun perhe ja luonto ja musiikki. Ja hyvät tyypit. Ja hyvä taide, artisti paljastaa.

Näin tammikuun alkupuolella on hyvä suunnata katse tuleviin suunnitelmiin. Mitä Kalle Aholan vuoteen 2018 kuuluu?

– Uuden levyn julkaisu, keikat, uusien biisien kirjoittaminen, kesän jalkapallon MM-kisat ja vaikkapa Jack Whiten uusi levy tulevat ekana mieleen positiivisista odotuksista alkaneen vuoden osalta, Ahola listaa.

Kalle Aholan lisäksi kotimaista väriä tämän viikon Parasta juuri nyt -listalla edustaa myös CMX, jonka Puolikas hyvää -sinkkulohkaisu soi vahvasti syntikoiden johdattelemana. Elektronisempaa CMX:ää on luvassa myös bändin kevään kiertueella ainakin Tampereen Pakkahuoneen ja Helsingin Kulttuuritalon keikkojen ohjelmistossa.

HIM kuopattiin uudenvuodenaattona, mutta bändin riveistä muihin kuvioihin jo vuonna 2015 loikannut Mika ”Kaasu” Karppinen porskuttaa eteenpäin. Kiitoksia keränneen Hallatar-kokoonpanon riveissä kunnostautunut rumpali antaa palaa tunnistettavaan, kovakätiseen tyyliinsä myös We Sell The Dead -superbändissä, johon kuuluu tuttuja nimiä myös muun muassa In Flamesista ja Spiritual Beggarsista.

BBC julkisti marraskuussa Sound of 2018 -listauksensa, joka nimesi tuoreimpia ja innovatiivisimpia artisteja vuotta 2018 silmällä pitäen. Listan 16 nimen joukossa kotimaista väriä tuomassa oli kovaa nostetta nauttiva Alma, mutta cyberpoppariamme ei nähty viikonloppuna ratkenneessa kärkiviisikossa. Sound of 2018 -listan viidenneltä sijalta sen sijaan löytyy brittibändi Pale Waves, joka sekoittelee musiikissaan 1980-lukulaisen funkkaavaa kitarasoundia elektropoppiin. Yhtymäkohtia The 1975:iin kuulevat eivät ole ollenkaan väärässä, sillä Matt Healy ja kumppanit ovat häärineet Pale Wavesin tuottajan pallilla.

Näiden nimien lisäksi soittarilla kuullaan tällä viikolla myös – Kalle Aholankin aiemmin jo mainitsemaa – Jack Whitea, Laura Moisiota, marraskuun lehdessä kattavassa Soundi-haastattelussa jututettua Pyhimystä, Topi Sahaa yhdessä Anna Puun kanssa, The Hunnaa sekä Murkina House Bandiä.

Olkaa hyvä, Soundi.fi: Parasta juuri nyt (3/2018):

Lisää luettavaa