Jouhikkosuuruus Pekko Käppi nimeää elämänsä tärkeät levyt: Tom Waits, Circle, Grateful Dead, Dr. John…

14.9.2023 07:00

Kuusamon Epäjohdonmukaisten tanssiaiset -festivaali oli ideana mitä istuvin jouhikkomuusikon Pekko Käpin ja kansanmusiikillisesti funkkaavan K:H:H:L-yhtyeen pirtaan. Vibraatiot olivat vielä perjantaina kohdallaan, kun bändi ehti iltakymmeneltä peltolavojen tuntumaan diggailemaan Joose Keskitaloa ja Ristoa festarin lempeissä mahtifiiliksissä. Lauantaiaamusta tuli viesti tapahtuman keskeytymisestä ja keikan peruuntumisesta, joten yhtye lähti saunan kautta takaisin, valmistautumaan sunnuntain Pispala Folkiin. Elokuun lopulla ilmestyvä uusi Credo-albumi alkoi jo sulautua livesettiin.

– Vähän ollaan jo ajettu sisään uusia biisejämme, Pekko kertoo. – Credohan syntyi nopeasti. Levyntekoa oli kaavailtu syksymmälle, mutta kuulimme, että Juuso Nordlundin JJ Music Studio on lopettamassa. Siltä istumalta varattiin aika mennä sinne tekemään jotain. Parissa päivässä levy olikin kasassa, melkein kuin vahingossa.

– Oli meillä jotain biisien aihioita ja osa syntyi siellä paikan päällä, sen hetken dokumenttina. Juuson käsityötä on niin upeaa seurata ja täysin analoginen ympäristö on niin erilainen elämys levynteossa, miksausta myöten. Raitakikkailun sijasta tehdään päätöksiä itse tilanteessa, että tuleeko sille viimeiselle raidalle stemmaa vai sheikkeriä. Juuson lisäksi toinenkin lajinsa legenda, Tapio Korjus, pystyi pistämään levyn nopeasti Rockadillolla ulos, kun Svartin julkaisulista oli jo täynnä.

– Yhtye on tiivis työryhmä, jossa laulajatkin ovat ”bändiläisiä”. Kielo Kärkkäisen kanssa olen tehnyt jo paljon, ja Laura Moisio avaa kauniisti soinnin yläkaistaa. Gilbert Kuppusami laulaa myös kuin enkeli ja tuo perkussioihin Mauritiuksen perinne-elementtejä, niin kuin Ismaila Sanékin Senegalista. Tommi Laine on pitkäaikaisin biisintekokumppani, jonka kanssa olemme tekemässä elokuvamusiikkiakin. Biisinteko on minulle aina hämmästyttävä ja innostava ”ihme”, jonka voi jakaa näiden muusikoiden kanssa.

ALBUMI, JOKA JÄI MIELEEN USA-VAIHTO-OPPILASVUODESTA
Grateful Dead

Dead Set
”Tämä live ja Deadin bootlegit 1980-luvun alusta. Yhtye oli kovassa iskussa ja kosketinsoittaja Brent Mydland oli liittynyt orkesteriin. Melko nuorena menehtynyt Mydland on yksi lempilaulajistani. Herkässä iässä tämä levy jäi sieluun ja sydämeen ikuisiksi ajoiksi.”


LEVY, JOKA KYTKEYTYY KAUSTISEN ALA-KÖNNI-OPISTON OPISKELUAIKAAN
Kankaan Pelimannit

Aalonksi ja Emueli
”Tajunnanräjäyttävä sekä käänteentekevä levy elämässäni. Pääsin sisään kansanlauluihin ja keskiaikaisiin balladeihin. Heikki Laitinen laulaa kauniisti ja koskettavasti Katriina-balladin, jota olen versioinut jo kohta 30 vuotta.”
(Vaikea löytää tästä striimiä, tässä Heikki Laitisen ja Kimmo Pohjosen versio Katriinasta. – toim. huom.)

ALBUMI, JOKA YHDISTYY JOUHIKOLLA LUOTUUN MUSIIKKIINI
Styrbjörn Bergelt

Tagelharpa och Videflöjt
”Tärkein levy oli ruotsalaisen mestaripelimannin sekä monitaiteilijan. Styrbjörnin tyyli oli herkkä ja samaan aikaan jopa raju. Sekä todella groovaava ja tanssittava. Tapasin Bergeltin 2000-luvun alussa ja olin hänen opissaan Tukholmassa.”

VOIMAKUUNTELUSSA OMIEN ENSILEVYJEN AIKAAN
Circle

Meronia
”Meronia ja Zopalki olivat erittäin kovassa kuuntelussa ensi-ep:n aikaan. Ovat vaikuttaneet soittoonikin, vaikkeivät kovin selkeästi ja suoraviivaisesti kuulukaan. Circlessä oli silloin kansanmusiikillista pohjavirtaa, jonka koin heti läheiseksi. Tutuistuin Circleen Janne Laurilan ’Käkelä’-kommuunissa.”

YHTEINEN SUOSIKKI K:H:H:L-MUUSIKOIDEN KESKEN
Dr. John

Gris-Gris
”Gris-Gris oli kovassa rotaatiossa Sanguis Meus, Maman! aikaan. Se hämyinen ja syntinen tanssiin kutsuva syke on yhtä hypnoottinen kuin nuotioon tuijottelu. Täydellinen levy. Gillian Welchin mikä tahansa levy hiljentää myös keikkapakun. Welch on yksi tärkeimmistä laulajista.”

HIENOA MUSIIKKIA YHTEISTYÖKUMPPANIN KAUTTA
Various Artists

Sin Alley 1-4
”Duettokumppanit ja fiittajat ovat tietenkin vaikuttaneet monin tavoin musiikinkuunteluuni. Faarao Pirttikankaan kautta tutustuin loistavaan Sin Alley -sarjaan, kokoelmiin täynnä vinksahtaneita ja omituisia rockhistorian minitaideteoksia. Hänen kauttaan rakkaaksi tuli myös Roky Ericksonin The Evil One, mieletön hittikimara.”

ALBUMI, JONKA TEOSSA TOIVOISIN OLLEENI MUKANA
Grateful Dead
Terrapin Station
”En ole varma, haluaisinko oikeasti, koska ne levyt arkistuisivat tietyllä tapaa. Periaatteessa minkä tahansa Grateful Deadin levyn, Terrapin Station -levy voisi olla mahdollinen. Sen loputtomasti polveilevaan nimibiisiin olisin mieluusti orkestroinut jouhikkosektion.”

LEVY, JOKA LIITTYY MUUSIKOKSI, LAULAJAKSI, LAULUNTEKIJÄKSI RYHTYMISEEN
Tom Waits
Rain Dogs
”Deadin ohella Rain Dogs oli yksi mullistavimpia. Levyn kautta tavallaan ”sain luvan” ruveta kokeilemaan asioita tai ainakin sen kautta uskalsin. Unohtamatta paksua kauneutta, mikä mielestäni levyllä pysyy yllä. Levy ei tietty ole Waitsin kokeellisin, mutta silti.”

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 7/23.

Lisää luettavaa