Pate Mustajärvi ja Elämäni soundit – Mikä oli Ikurin turbiinin kimmoke rock-laulajaksi ryhtymiselle?

Elämäni soundit -sarjassa artistit esittelevät itselleen tärkeitä ja merkityksellisiä levyjä

Pate Mustajärvi

Viime kesänä 60 vuotta täyttänyt Pate Mustajärvi julkaisi juhlan kunniaksi sekä Pate Ikurista -kirjan että 123 biisiä käsittävän Pate Mustajärvi 60 -boksin. Mies on siis ehtinyt tehdä mittavan päivätyön sooloartistina, ja lisäksi Popeda viettää vuonna 2017 jo 40-vuotisjuhliaan. Elämäni soundit -juttusarjassa Pate valottaa itselleen tärkeitä musiikillisia elämyksiä läpi elämänsä.


VARHAISIN KOLAHTANUT

Annikki Tähti – Kuningaskobra

– Usko tai älä, mutta kyllä se oli Annikki Tähden Kuningaskobra. Laulussa kolahti hieno tarina, jonka opettelin ulkoa sanasta sanaan ja esitin vieraille itseäni mattopiiskalla säestäen jo ennen kouluikää.


SELVIN KIMMOKE ROCK-LAULAJAKSI RYHTYMISELLE

Led Zeppelin – II

– Tuli sellainen mielikuva, että tota mäkin haluan tehdä. Ehkä oli parempi, kun ei nähnyt bändiä livenä, sai muodostaa siitä touhusta ihan oman mielikuvan. Ruisrockissa myöhemmin Alex Harveylta tarttui mukaan lavamaneeri jos toinenkin.


INNOITTAJA SOOLOURALLE, TYYLIN MUOKKAAJA

The Sensational Alex Harvey Band – Next

– Ei ollut varsinaisesti yhtä levyä, kappaletta tai bändiä, mikä tuohon aikaan teki minuun vaikutuksen. Vastaan, että kaikki ensimmäiselle soololevylleni valikoituneet artistit ja/tai kappaleet. Next oli tietysti Nyt!-levyn taustalla.


SUOSIKKILEVYNI TIETYN MUUSIKON JA SOITTIMEN ANSIOSTA

Jimi Hendrix – Hendrix In The West

Hendrix In The West on perkeleen kova livelevy nykystandardienkin mukaan. Slovaria Wind Cries Mary edesmennyt kultainen noutajani Retu nousi kuuntelemaan levysoittimen ääreen päätään kallistellen. Kun biisi loppui, Retu palasi paikalleen jatkamaan päiväuniaan. Kova styge siis!


PARASTA ROAD-MUSIIKKIA, MITÄ TIEDÄN

Olavi Virta – Parhaat

– Rehellisesti, vanhan liiton outlaw country. Mutta kun Buickilla vetelee pitkin suomalaisia hiekka- ja metsäteitä, ihan parasta on Olavi Virta.


NOPEIMMIN OSTAMANI LEVY SEN ILMESTYESSÄ

Joe Cocker – Mad Dogs And Englishmen

– Näin leffassa live-tallenteen Cockerin USA:n kiertueelta. Kun Fillmore Eastissa ja Santa Monicassa 1970 äänitetty huikeen näyttävä vinyylilevy osui Tampereen Soitinkaupassa silmiini, se oli pakko saada heti. Hankintaa varten oli nöyrryttävä ”lainaamaan” rahaa äidiltä.


MIELIALBUMI, JOTA TOIVOISIN OLLEENI ITSE TEKEMÄSSÄ

Black Sabbath – Vol 4

– Ukot tuntuivat olevan niin iloisesti pihalla, vaikka musa oli ankaraa ja synkkää. Tyrmäävä levy heti ensikuulemalla.


MEIKÄLÄISITTÄIN ERIKOISIN JA YLLÄTTÄVIN SUOSIKKILEVYNI

Los Paraguayos – Malaguena

– Eteläamerikkalaista ja meksikolaista kansanmusiikkia unplugged-tyylillä, loistavia harmonioita ja akustisia kitaroita. He esittivät mm. sellaisia biisejä kuin Malaguena, Guantanamera ja Besame Mucho.

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli julkaistu alun perin Soundissa 9/2016