”Niitä harvoja lauluja, jotka ovat syntyneet ikään kuin annettuina” – Nuoret ja vanhemmat lauluntekijät kohtaavat Parasta juuri nyt -soittolistalla

"Nousin ylös, soitin ne muistiin ja yritin jatkaa uniani, mutta pian myös teksti alkoi ilmestyä kuin tyhjästä. Päikkärit jäivät nukkumatta, ja parin tunnin päästä laulu oli valmis", Matti Virtanen kuvailee Vielä-kappaleen syntyä.
Antti Kemppainen

Tällä viikolla soittolistamme artistivieraana laulaja-lauluntekijä Matti.

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Tämän viikon Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana tavataan tamperelaislähtöinen laulaja-lauluntekijä Matti, joka saattaa nimenä olla tuttu Tarkkailuluokka-juttusarjastamme alkuvuoden puolelta. Tuolloin varsin yleisen nimen omaava artisti kertoi, ettei kanna huolta kaimoihinsa (joita tiedetään rekisteröidysti olevan 130367 kappaletta) sekoittamisesta.

Matti julkaisi taannoin uuden Vielä-nimeä kantavan sinkun, jonka rakkautta käsittelevä tarina pohjautuu lauluntekijän itsensä mukaan osin omiin ja osin lähipiirin kokemuksiin. Matti (sukunimeltään Virtanen) kertoo biisin syntyneen kuin itsestään.

”Vielä on niitä harvoja lauluja, jotka ovat syntyneet ikään kuin annettuina. Olin menossa päiväunille, kun yhtäkkiä melodiat alkoivat vain tippua päähäni. Nousin ylös, soitin ne muistiin ja yritin jatkaa uniani, mutta pian myös teksti alkoi ilmestyä kuin tyhjästä. Päikkärit jäivät nukkumatta, ja parin tunnin päästä laulu oli valmis”, Virtanen kuvailee.

”Sovituksen kanssa jumpattiin bändin kanssa pidempään. Soitimme biisiä pitkään keikoilla ja teimme parikin erilaista demoa kappaleesta, kunnes lopullinen muoto löytyi vasta juuri ennen äänityksiä. Esituotannon aikana kirjoitimme yhdessä basisti Matias Ärrälän kanssa vielä c-osan biisiin.”

Matti kertoo, että kappaleen kirjoittamisen aikoihin hänen ystäväpiirissään sattui muutamia eroja ja niitä sivusta seuratessa tekstin aihepiiri pyöri paljon artistin ajatuksissa.

”Olen itse ollut samassa parisuhteessa jo vuosia, eikä sekään tietenkään ole aina ollut pelkkää onnea ja auvoa. Pitkään parisuhteeseen kuuluu kriisit. Sitä kautta kappaleen ajatukset ovat tuttuja myös itselleni”, vieraamme muistuttaa.

Matin lisäksi Parasta juuri nyt -soittolistalta ansaitusti löytyvät muun muassa viime perjantaina uuden Sä kuljetat mua -levyn julkaissut J. Karjalainen, Philadelphian lahja kitaramusiikille eli Kurt VileVarsovan lapsien synkästä kohtalosta kertova Lasten Hautausmaa, Rue Morguen Kallio-punkkarit sekä monia muita.

Ota alta haltuun Soundin Parasta juuri nyt -soittolista viikolla 43: