”Kämpillä kyhjöttämistä, keskittymistä ja yksinoloa” – Miki Liukkosen Sunnuntaisoittarilla musiikkia, jonka tahtiin O-romaanijärkäle sai muotonsa

"Pitkien työpäivien päätteeksi olo oli yleensä kaikkensa antanut ja erikoisen melankolinen."

Miki Liukkonen sai tiivistettyä tuoreimman teoksensa 858 sivuun.

Sunnuntait ovat soittolistoja varten.

Oululaislähtöinen, sittemmin helsinkiläistynyt kirjailija ja runoilija, The Scenes -yhtyeen kitaristinakin toiminut Miki Liukkonen on tällä hetkellä ajankohtainen huhtikuussa päivänvaloon päässeen, nopeasti arvostelumenestykseksi nousseen O-romaaninsa tiimoilta. Noin 100 henkilöhahmon toisiinsa limittyviä maailmoja heijastelevan järkäleen alkuperäismitta oli 1200 sivua, mutta sivumäärä tiivistyi lopulta reiluun 850:een Liukkosen kustannustoimittajan toiveesta.

”Syvä, melankolinen pop tuntui toimivan erityisen hyvin mustanharmaina meditaatiohetkinä, iltahämärän lipuessa katonrajaan, kun ohimoita jomotti ja silmämunissa suhisi.”

Kokosin tämän soittolistan biiseistä, tai oikeastaan artisteista, joiden musaa nyt muutenkin tulee lähes pelkästään kuunneltua ja joita tapasin kuunnella myös O:ta kirjoittaessani.

Pitkien työpäivien päätteeksi olo oli yleensä kaikkensa antanut ja erikoisen melankolinen, minkä mä uskon johtuvan siitä eristäytymisestä, jota luova työ vaatii: viikkotolkulla kämpillä kyhjöttämistä, keskittymistä ja yksinoloa. Puuduttavaa duunia. Tavallisesti työrupeamien jälkeen, mikäli en jaksanut kahlata Netflixiä hyvän leffan toivossa, asetuin olohuoneen matottomalle lattialle selälleen, laitoin jonkun tämän soittolistan artisteista soimaan ja tuijottelin kattoon  yritin olla ajattelematta yhtään mitään.

Syvä, melankolinen pop tuntui toimivan erityisen hyvin tuollaisina mustanharmaina meditaatiohetkinä, iltahämärän lipuessa katonrajaan, kun ohimoita jomotti ja silmämunissa suhisi.

Siispä tuosta ja ilman shufflea, muun muassa Bauhausia, The Strokesia, Talking Headsia ja Placeboa draamankaarimaisesti tarjolla:

Sunnuntaisoittari: Miki Liukkonen & syvien tuntien soundtrack

Miki Liukkosen julkaistut teokset:

Valkoisia runoja (runoja, 2011)*
Elisabet (runoja, 2012)
Lapset auringon alla (romaani, 2013)**
Raivon historia (runoja, 2015)
O (romaani, 2017)

*Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas
**Runeberg-palkintoehdokas

Kaikki aiemmin ilmestyneet Sunnuntaisoittarit löydät täältä.