Advanced Art, Iconcrash ja Bogart Co. – Romantic Visionin Sunnuntaisoittari kotimaisia konepop-helmiä pullollaan

"Ressu Redford muuten arvosteli Romantic Visionin ensimmäisen singlen Soundiin 20 vuotta sitten!"

Romantic Vision
Kuva: Okko Sorma

Sunnuntait ovat soittolistoja varten.

Depeche Moden lainaillessa Bowieta länsinaapurissa myös kotoisalla elektrokentällämme tapahtuu parhaillaan, kun ”suomalaisen syntikkapopin vetreäksi veteraaniksikin” tituleerattu, tampereella vuonna 1995 perustettu Romantic Vision suorittaa Parasta juuri nyt -listallammekin huomioitua paluuta parrasvaloihin.

Iloksemme saimme houkuteltua ryhmän viikon 18 Sunnuntaisoittari-vieraaksemme. Seuraavassa pumppunsa puhemiehenä toimiva kosketinsoittaja Ari Kaukoranta kertoo, miksi Romantic Visionin kotimaisten konepop-helmien soittolistalle päätyivät juuri ne kappaleet, jotka päätyivät.

”Hate on lahjakkain tietämäni suomalainen biisintekijä.”

Advanced Art yhdistettiin Tampereella 80-luvun loppuvuosina vahvasti Darklands-levykauppaan ja -merkkiin sekä Black Celebration -klubiin. Siellä paikalliset ja vähän kauempaakin tulleet yhtyeet synkistelivät ja ohessa myös esiintyivät. Tear Open These Scars oli vuonna 1991 yhtyeen ensimmäinen ep isolle Poko-yhtiölle kahden Two Witchesin kanssa tehdyn Darklands-splitin jälkeen.

Jori Hulkkosen projekteja ollaan seurailtu ja diggailtu mielenkiinnolla jo 90-luvun trancelevyistä lähtien. Tiiviiseen tahtiin julkaistuilta kolmelta Sin Cos Tan -levyiltä olisi tälle listalle voinut poimia toistakymmentäkin biisiä, mutta kunnian saa nyt Heart Of America, joka löytyy kokoonpanon uusimmalta Blown Away -albumilta.

Zurich ’81 ei varmaankaan monille kerro mitään, vielä. Koska Do Not Disturb on toistaiseksi ainoa virallisen julkaisun saanut kappale, oli se helppo valinta tälle listalle. Duon toisen osapuolen Haten kanssa itselläni on 90-luvun alkuvuosilta yhteistä bändihistoriaa Happy Ever After -kokoonpanosta, jotain rallejaan soitettiin Romantic Visionin alkuaikojen keikoillakin. Hate on lahjakkain tietämäni suomalainen biisintekijä.

”Pakko mainita hienot duraniaaniset vaikutteet melodiassa ja liekö jopa Arcadian upea The Promise ollut innoittajana sävelkulkuja kehiteltäessä?”

Bogart Co. on valittu tälle listalle vähän kieli poskessa. Silti fakta on, että yhtyeen hienolta kolmannelta Only Lonely -albumilta löytyvä surumielinen Help Me Now on ainoana kivikautisena äänitteenä paikkansa tällä listalla ansainnut. Pakko mainita hienot duraniaaniset vaikutteet melodiassa ja liekö jopa Arcadian upea The Promise ollut innoittajana sävelkulkuja kehiteltäessä? Ressu Redford muuten arvosteli Romantic Visionin ensimmäisen singlen Soundiin 20 vuotta sitten!

Toisen albuminsa hiljattain julkaissut Boys Of Scandinavia on itsestäänselvä valinta ja Anhedonic just kova ralli yllättävänkin vähälle huomiolle jääneeltä laadukkaalta Psychomachia-kakkoslevyltä.

Gooteista puheen ollen: moni muistaa, että tamperelainen goottirocklegenda Two Witches aloitti poikkitaiteellisena konebändinä ja flirttaili konesoundien kanssa myöhemminkin. Irresistible ja varsinkin tähän mukaan valittu kappaleen Godlike-remix edustaa bändin nimenomaista puolta erittäin tyylikkäällä tavalla.

Saran konepoppitouhuja on moni yhtyeemme jäsen seurannut tarkkaan ja pakko sanoa, että hyvältä kuulostaa. Heguli halusi listalle tämän kipaleen ja eipä siinä, komeata kamaa.

Iconcrashin kanssa tiet ovat aina silloin tällöin kohdanneet jo Jaanin Varjo-ajoista lähtien. Soittipa mies rumpujakin Kineticin viimeisellä keikalla Yo-talolla vuonna 2002 ennen Romantic Visionin uudelleen kokoamista. Hieno mies sekä loistava muusikko ja tuottaja. Listalle valittu, Ultravoxin hienoimpia hetkiä henkivä Mission on todellinen helmi järjestyksessään toiselta Iconcrash-levyltä Enochian Devices.

Tampereella 2000-luvun alussa jopa lievää teinihysteriaa aiheuttaneen UltraNoirin ensimmäisellä levyllä on vahvoja Romantic Vision -yhteyksiä, sillä albumi on Helgen äänittämä ja muutamien yhtyeemme jäsenen Quiet Life -merkillä julkaistu. Kiihkeä elektrogoottihybridi tuntuu edelleen täyteen potentiaalia ladatulta ja biisimateriaali kauttaaltaan jämäkältä tavaralta.

Myös Tuohimaan Jarkon kanssa ollaan joskus jotain äänitelty. Neuroactive-yhtyeensä toiseksi uusimman Antidote-albumin avausraita Never Felt Better on parhaiten tuotettua kotimaista elektropoppia ja siihen onkin hyvä tämä lista lopettaa.

Tähän olisi varmasti ollut syytä laittaa myös joku Jori Sjöroosin projekteista tai jotain niiltä kaikilta. Myös The Hearing, Villa Nah, IWATSW (I Was A Teenage Satan Worshipper toim. huom.), Regina, Rinneradio, Organ, Leevi And The Leavings, Shade Factory, Chaingun Operate ja kaikki ne mahtavat artistit ja bändit, jotka eivät juuri nyt muistuneet mieleen: me tervehdimme teitä!

Sunnuntaisoittari: Romantic Vision & kotimaiset konepop-helmet

Kaikki aiemmin ilmestyneet Sunnuntaisoittarit löydät täältä.