Tarkkailuluokka | Kaiser: Lööppejä on luvassa?

Jetro Staven

Kuusi punaista silmää ja laskeutuva paha keisari.

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Helsinki on ehkä kaukana aavikoista, mutta pääkaupungista ponnistavaa Kaiseria se ei haittaa, sen verran vakuuttavaa trion stoner rock -toimitus on. Kaikki sai alkunsa ykkösten ja nollien muodossa ammoisina pimeinä aikoina – tai siis eräällä monille tutulla muusikkoverkkofoorumilla viisi vuotta takaperin.

– Tavattiin Otun [Olli Suurmunne, laulaja-kitaristi] kanssa Muusikoiden.netissä 2013 ja päätettiin lähtee jammailemaan, joka johtikin siihen, että oltiin kummatkin äimän käkenä kuin kemiat natsaa yhteen. Muutaman sävellyksen jälkeen basisti löytyikin todella läheltä, oltiin toisien frendien kanssa pantu yks vanha bändi nippuun, niin päätin kysäistä Pexiä [Pekka Sauvolainen, basisti] mukaan ja siitä se idea sit lähti, rumpali Riku Syrjä tarinoi.

Muutaman kuukauden ajan kappaleita tehtyään kolmikko paketoi kasaan viisikappaleisen EP:n basistinsa studiossa. Sitten painettiin hetkeksi pausea. Tai niin kuin yhtye itse asian ilmaisee: tuli pieni jumitus. Sauvolainen tekaisi levyn toisen bändinsä kanssa, mutta kun päästiin takaisin vauhtiin, lyötiin isompaa vaihdetta silmään.

– Kun saatiin pakolliset pois alta, niin tuli älynväläys ottaa Hiileen [Hiilesmaa] yhteyttä ja miettii jotain vakavampaa, Hiilihän innostui siltä seisomalta ja ruvettiin työstää pitkäsoittoa, joka oli kans oma hommansa. Levyn valmistuttua meni sitten oma aikansa löytää lafka ja blaa blaa blaa, mutta nyt on levy pihalla ja helvetin hyvä mieli, Riku Syrjä (ei välttämättä sukua Martille ja Pantselle) kelaa nykyhetkeen.

Kolmihenkisessä kokoonpanossa on helppo olla yksimielisiä. Kaiserin suurimmaksi vaikuttajiksi trion jokainen jäsen vastaa (hyvään stoner-tapaan kuuluen) yksi toisensa perään Black Sabbath, Black Sabbath, Black Sabbath.

Mikä on ollut ikimuistoisinta mitä keikallanne on tapahtunut?

– Henry’s Pubissa Kampissa laitoin vahvarin nupit kaakkoon äänimiehen mielipidettä vastaan vikan biisin aikana. Luultiin että kaikki suuttuu, mutta ne tykkäs sikana ja äänimies myös. He huusivat vielä takasin lavalle ja vedettin encore samalla volalla, laulaja-kitaristi Olli Suurmunne muistelee.

Pekka Sauvolainen toteaa itsevarmasti, että parhaimmat tarinat ovat vasta tulossa, kun bändi on vasta alkumetreillään.

– Lööppejä on luvassa, matalataajuusmies lisää.

Puhutaan fuzzista: Mistä lähtee teidän mielestänne parhaat pörinät?

– Diggaan ehkä enemmänkin kermaisesta yli vedetystä overdrive-ruvesta kuin niinkään fuzzista, vaikka näitä soundia sekotetaan myös keskenään. Dunwich DA-120ja Matamp GT-1 on kova symbioosi. Käytössä myös satunnaisesti Zvex fuzz factory, kitaristi Suurmunne pohdiskelee.

– Monta pedaalia samaan aikaan päällä on toimiva ratkaisu. Kolme samaan aikaan itselläni käytössä: Tech 21 XXL, Dark Glass B7K ja Big Bass Muff. Vaihdan joskus fiiliksen mukaan, basisti Sauvolainen listaa.

Millainen stoner-skene Suomessa on? Vai onko genre itsessään oma alakulttuurinsa?

– Täällä on paljon ja hyviä stoner-bändejä, mutta kuulijakunta ehkä skidisti pieni vielä. Aika alakulttuuri vielä mut käsittääkseni ihan kasvussa, Riku Syrjä tuumaa.

Olli Suurmunne lisää, että pienen genren hienous on se, kun kaikki auttavat toisiaan pienessä piirissä.

Mitä on luvassa seuraavaksi?

– 6 punasta silmää ja vitusti oksennusta. Koska nyt se leikki vasta alkaa, Riku Syrjä katsoo kristallipalloon

– Paha keisari laskeutuu, Pekka Sauvolainen lisää kohtalokkaasti.

Olli Suurmunne vihjaa, että yhtye on painanut jälleen rec-nappulaa. Ehkä.

Kaiserin tuoreempaa materiaalia voit löytää digimuodossa yhtyeen Bandcampista tai fyysisessä muodossa esimerkiksi Levykauppa Äxän hyllystä. Spotifysta sen sijaan löydät neljän vuoden takaisen nimikko-EP:n (Kaiser, 2014).

Kaiser:
Pekka Sauvolainen – basso
Olli Suurmunne – kitara ja laulu
Riku Syrjä – rummut


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Muista seurata myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaa, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit nätisti yhdessä paketissa: