Tarkkailuluokka | Kiova: D-beatin, postrockin ja psykedelian epäpyhässä kolminaisuudessa

Miika Storm

"Ei me mitenkään varsinaisesti päätetty, että nyt vähenee d-beat ja vois biiseissä olla enemmänkin riffejä kuin kolme."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Oulusta ponnistava Kiova julkaisi marraskuun alkumetreillä An End In Motion -debyyttinsä. Aiemmin Paatos-nimellä crust punkin parissa operoinut yhtyeessä ei ole muuttunut vain nimi, vaan oululaisyhtye esittäytyy esikoiskokopitkällään osittain uudistuneessa kokoonpanossa ja maalailevimmissa tunnelmissa.

– Oltiin vuonna 2017 keikkailemassa vielä Paatoksena muutaman keikan verran Etelä-Suomessa Nistikon, Sunnivan, Hävityksen ja Mørketin kanssa.Tässä vaiheessa hoidin pääasiassa kaikki laulut, kun oli tullut miehistössä muutoksia. Otto [Eräjoki] tuli porisemaan meidän Helsingin keikan jälkeen ja heitti ilmoille, että voisi tulla bändiin laulamaan. Tätä porinaa jatkui muillaki keikoilla ja the rest is history, basisti-vokalisti Christopher Livingstone kertaa Kiovan nykykokoonpanon muodostumista.

Myös Mørketissa vaikuttavan Eräjoen ensimmäinen esiintyminen Paatoksen riveissä nähtiin kesällä 2017 Oulun Hässäkkäpäivillä. Tuolloin bändi oli aloittanut soundinsa uudistumisen kohti nykyistä d-beatin, postrockin ja psykedelian välillä. Maiseman muututtua nimen vaihtamisella haluttiin tehdä selvä pesäero bändin menneisyyteen.

– Nimenvaihdos tuli oikeestaan sen jälkeen, kun oltiin alettu tekemään uusia biisejä. Ei me mitenkään varsinaisesti päätetty, että nyt vähenee d-beat ja vois biiseissä olla enemmänkin riffejä kuin kolme. Oltiin pitkään jo haluttu yhdistellä maalailevampaa musiikkia vastapainoksi kaahailulle, Livingstone kuvailee syitä Paatoksen transformaatiolle Kiovaksi.

Maalailu ja kaahailu tasapainottelevat ruotsalaislabel Suicide Recordsin julkaisemalla An End In Motionilla. Mistään nopeista tai yksinkertaisista suupaloista ei voi puhua, sillä jopa nelibiisisen albumin raidoista lyhin (God Needs No Bones) on mitaltaan hitusen päälle seitsemän minuuttia. Mitkä post-etuliitteellisten genrejen artistit ovat vaikuttaneet eniten Kiovan soundiin?

– Me kaikki tykätään kaiken maailman erikoismusiikista, mutta postrock/postmetal on kaikille melko lähellä sydäntä. Suurimmat post-vaikutteet lienee tulleen sellaisilta bändeiltä kuin Fall of Efrafa, Mono, Envy ja Neurosis, Livingstone listaa.

Debyyttialbuminsa julkaistuaan Kiova on vasta aloittelemassa aktiivista keikkailua, mutta bändi kasaa parhaillaan keikkakalenteria vuodelle 2019. Livingstone lupailee tulevaisuuden tuovan tullessaan jatkoa tuoreelle debyyttilevylle.

Ens vuonna olisi tarkoitus julkaista pari splittiä, mutta tarkkaa julkasuajankohtaa ei olla vielä mietitty. Uusia biisejä on aivan hirviä kasa, joten aletaan keskittymään keikkailun lomassa myös niihin, basisti-vokalisti visioi.

Kiova on:
Christopher Livingstone – basso ja vokaalit
Otto Eräjoki – vokaalit
Heikki Henttonen – rummut
Elmeri Merenheimo – kitara
Lauri Laitinen – kitara


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

  • Ehdotetun artistin koti/facebooksivu tai vastaava.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit nätisti yhdessä paketissa: