Tarkkailuluokka | Moonshine Mojo: DIY-puuhastelua paholaisen kanssa

"Bändin piti aluksi tosiaan olla vain harvakseltaan keikkaileva katusoitto-duo, joka soittaisi omien biisien lisäksi muun muassa vanhoja delta blues -klassikoita."
18.8.2019 18:15
Moonshine Mojo yhdistää musiikissaan punk-estetiikkaa delta bluesin ja sikarilaatikkokitaroiden twangiin. "Levyn viidestä biisistä kolme sellaisia, joiden nimessä on sana devil, eli rajua touhua ja pimeiden voimien kanssa pelehtimistä!"
Tommi Sirviö

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

”Sukevan joutomailla” vuonna 2013 alkunsa saanut Moonshine Mojo sekoittelee sikarilaatikkokitaroiden twangia punk-henkiseen rouhimiseen. Kuluneella viikolla uuden Deal With The Devil Man -EP:n julkaissut yhtye syntyi duoksi juurikin instrumenttien itsensä ympärille, mutta kasvoi pian raskaalla otteella blues-suossa rämpiväksi trioksi.

– Rakentelin noin kuusi vuotta sitten ensimmäisen sikarilaatikkokitarani, nauhoittelin sillä demoja ja totesin, ettei hommasta tule yksin hevonvittuakaan. Pikapuoliin otin yhteyttä vanhaan rikoskumppaniini Hobo Slimiin, kertoo laulusta ja kuusikielisestä sikarilaatikosta vastaava Screamin’ Fingers Willie.

– Halusin rakentaa itselleni sikarilaatikkokitaran mutta huomatessani kädentaitoni totaalisen vajavaisuuden, sysäsin homman Willielle, joka kyhäsikin niitä heti kourallisen. Bändin alkusysäys oli siis melko puhtaasti instrumenttilähtöinen. DIY-puuhastelua ja punk-estetiikkaa, Hobo Slim paljastaa.

”Keikkapyyntöjä alkoi yllättäen tulvia ovista ja ikkunoista ja pian huomasimme, ettei boogie oikein irronnut pelkällä tamburiinin polkemisella.”

Aluksi vain kahdestaan soittaneet Willie ja Hobo Slim tunsivat toisensa punk-menneisyyden kautta. Samoista piireistä – ja samalta kylältä – löytyi myös matkalaukkurumpujen takana operoiva Mojo Hand Jackson.

– Aluksi soitimme Slimin kanssa duona ja lähinnä katusoittoa. Tämä musiikki oli huomattavasti rauhallisempaa ja blues-henkisempää, mitä nykyinen menomme on. Keikkapyyntöjä alkoi yllättäen tulvia ovista ja ikkunoista ja pian huomasimme, ettei boogie oikein irronnut pelkällä tamburiinin polkemisella, Willie kertoo ja jatkaa:

– Ratkaisuksi rakensin matkalaukkubasarin, jota Slim polki muutamalla keikalla. Homma vain jotenkin tökki edelleen. Seuraava ratkaisu oli kokeilla rumpalin kanssa. Pestasimme mukaan rytmitohtori Mojo Hand Jacksonin ja hänen kanssaan jalostin matkalaukkubasarin ympärille rumpusetin.

– Bändin piti aluksi tosiaan olla vain harvakseltaan keikkaileva katusoitto-duo, joka soittaisi omien biisien lisäksi muun muassa vanhoja delta blues -klassikoita. Omia kappaleita alkoi kuitenkin syntyä yllättävän kivuttomasti ja keikkapyyntöjen myötä yhtyeen kasvettua trioksi, kasvoi myös soundi ja alkoi niin sanottu pakomatka perinteisestä bluesista kohti omaleimaisempaa ilmaisua, Hobo Slim kertoo.

Teiltä tuli tänä perjantaina ulos uusi viisibiisinen ep Deal With The Devil Man. Miten Moonshine Mojo on kehittynyt sitten vuonna 2018 julkaistun Stuck In The Rut -levyn?

Stuck In The Rut koostui pitkälti Moonshine Mojon duo-aikojen biiseistä uudelleen sovitettuina. Myös soitanta ja soundi haki vielä vahvasti muotoaan ja oli vielä enemmän vanhaan bluesiin päin kallellaan. Uusi Deal With The Devil Man -ep on niin sanotusti teemalevy. Levy kertoo ikiaikaisen tarinan paholaisen ja bluesmiehen tapaamisesta tienristeyksessä, suomalaisittain ikiroutaisessa risteyksessä, Screamin’ Fingers Willie avaa ep:n tarinaa.

”Levy kertoo ikiaikaisen tarinan paholaisen ja bluesmiehen tapaamisesta tienristeyksessä, suomalaisittain ikiroutaisessa risteyksessä.”

– Yhtyeen ilmaisu on muuttunut perinteikkäästä bluesista tietoisesti ja jopa tiedostamattakin kohti rokimpaa ja jytäävämpää meininkiä. Uudella EP:llä on havaittavissa fuzzahtavia heavy blues -vaikutteita ja jopa folk-tunnelmointia. Onhan levyn viidestä biisistä kolme sellaisia, joiden nimessä on sana devil, eli rajua touhua ja pimeiden voimien kanssa pelehtimistä, heh-heh! Hobo Slim varoittelee.

Mitä on luvassa lähitulevaisuudessa?

Mojon loppuvuosi menee keikkaillessa ja uuden materiaalin työstämisessä. Vuoden kohokohta lienee keikat Saksassa Lübeckissä ja Wild Dogs -festivaaleilla Hildesheimissä, Willie intoilee.

– Tällä hetkellä on kova tekemisen meininki, joten kaasu pohjassa mennään eteenpäin. Tämän vuoden kohokohdan, eli Saksan keikkojen jälkeen aletaan työstämään uutta materiaalia. Saa nähdä mihin tämä tästä kehittyy. Teemme sitä mikä meidän korvaan hyvältä kuulostaa, emmekä aseta rajoja itsellemme, Mojo Hand Jackson vinkkaa matkalaukkujen takaa.

Moonshine Mojo on:
Hobo Slim – kuusikielinen laatikkokitara ja laulu
Screamin’ Fingers Willie – sikarilaatikkokitarat
Mojo Hand Jackson – matkalaukkurummut

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa