Tarkkailuluokka | Roadog: Kovaa ajoa, eikä mitään laahausta

Kuvat: Viivi Häkkinen

"Rokkitouhut sai alkunsa just noiden pitkätukkabändien innoittamana. Sittemmin löysin Jumalan ja hänen nimensä on Brant Bjork."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Suoraan tarunhohtoisilta Espoon aavikoilta saapuu vuoden 2019 ensimmäinen Tarkkailuluokka-kokelas. Fuzzin suurlähettiläs stoner rock -trio Roadog julkaisi debyyttialbuminsa Reinventing The Wheels menneen vuoden lokakuussa, mutta esikuvikseen asiaan kuuluvasti muun muassa Kyussin, Fu Manchun ja Unidan nimeävän yhtyeen juuret ulottuvat vuosikymmenen taakse.

– Me ollaan Costajan (rumpali Karri ”Costaja” Koponen) kanssa aiheutettu ihan pennuista lähtien pahennusta yhdessä, ja joskus 2009 tuli sitten puheeksi, että voisi pistää bändin kasaan. Muu miehistö vaihtui tasaiseen tahtiin ympäriltä ja välissä oli kai vuoden taukokin, kun aika meni toisessa bändissä laulamiseen. Jossain vuoden 2012 tienoilla mua puraisi tosi äkäinen stoner-kärpänen ja oli pakko päästä soittamaan alataajuusjyystöä fuzzin läpi, niin päätettiin unohtaa vanhat kokoonpanot ja aloittaa kahdestaan puhtaalta pöydältä, laulaja-kitaristin tonttia kolmikossa hoiteleva Krisu ”Risu” Johansson kuvailee Roadogin alkulimaa.

Oliko suunta alusta alkaen selvästi aavikolle?

– Olin rehellisesti sanottuna hyvin skeptinen genreä kohtaan, mutta kyllähän se yhteinen sävel löytyi aika nopeasti, kun soiteltiin kimpassa Kyussia ja muita aavikkorockin perusteoksia. Kun omia biisejä sitten syntyi ja tyyli alkoi muodostua, se vaan luonnostaan eskaloitui tähän suuntaan, rumpali Costaja kertoo.

–  taas en itse olisi ihan tyylipuhtaasta stonerista varmaan niin paljon innostunutkaan, mutta kun Risu pyysi mua mukaan ja soitti mulle valmiita biisejä, kuulin sieltä paljon muitakiviboja ja vaikutteita. More is more, lisää vaan kaikkea, basisti Aki ”Conan” Virta kertoo.

Krisu ”Risu” Johanssonin visio oli alusta alkaen tehdä pörinää, kovaa ajoa eikä mitään laahausta. Laulaja-kitaristi kertoo, että genren sisään mahtuu hänen mielestään ennakkoluulottomasti kaikenlaista tavaraa (Baroness ja Yawning Man mainittu!) ja uskoo Roadogin seuraavan julkaisun operoivan laajemmalla skaalalla. Demoista on jo kuultavissa sävyjä doomista ja progesta.

Millaisia taustoja teidän aiemmasta musiikillisesta historiastanne löytyy? Onko kellään takanaan esimerkiksi glam-menneisyyttä? 

–  olen laulanut neljässä vai viidessä rokkibändissä, mutta vasta Roadogissa opettelin soittamaan kitaraa samalla. Mulla on myös opistotausta ja levylle oli tarkoitus purkittaa myös selloa, mutta se ei löytänyt paikkaansa lopullisessa mixissä, Risu paljastaa.

– Ei edes hävetä myöntää, että Mötley Crüe on edelleen maailman paras bändi. Mutta se on totta, että rokkitouhut sai alkunsa just noiden pitkätukkabändien innoittamana. Sittemmin löysin Jumalan ja hänen nimensä on Brant Bjork, Costaja kuvailee kääntymistään stoner rockin kannattajaksi.

– Gunnareita lähemmäs glamia en tainnut päästä, mutta kaikenlaista on kyllä tullut vuosien varrella puuhailtuaMulla oli esimerkiksi aika erikoinen rockabilly-vaihe, jossa piti muun muassa opetella kiipeämään läskibasson päälle niin, että se pysyy samalla pystyssä, Conan heittää.

– Eli ei tässä olla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, mutta tällä pastorilla on edellisistä kyydeistä poiketen avolavaehtoollisviininä pullo viskiä ja takakontissa kaksi haulikkoa, Risu Johansson summaa kieli poskessa.

Julkaisitte lokakuussa debyyttikokopitkänne Reinventing The Wheels. Mistä biisistä olette erityisen ylpeitä – vai nouseeko paketista lainkaan yksittäisiä suosikkeja? 

– Mähän en vielä tälle julkaisulle kerennyt mukaan, mutta ylipäänsä oon kehunut jätkien työtä kokonaissaundin aikaansaamisessa. Joka biisi kuulostaa todella paksulta, rohjoiselta ja törkeältä hieman eri tavalla kuin edellinen. Jos on pakko nimetä yksittäinen biisi niin se on varmaan yksinkertainen mutta samalla eeppinen Empire, bändin tuorein tulokas Conan pohdiskelee.

– Paha on lähteä nimeämään mitään erityistä suosikkia, koska kaikilla niillä on paikkansa ja aikansa, mutta levyn nimikkobiisi on kyllä ralli mun makuuni. Se saa sykkeen ja fiiliksen nousemaan. The Huntissa on myös kovaa jytää, Costaja toteaa rumpupenkiltä.

Risu Johansson kuvailee Reinventing The Wheelsin olleen projektina varsinainen Iisakin kirkko ja kiitteleekin miksaaja Huikkaa tämän työpanoksesta. Lopputulos kuulostaa taiteellisessa vastuussa olleen Johanssonin mielestä siltä mihin alkuperäisen vision mukaan pyrittiinkin, joten mies voi sanoa olevansa syystäkin tyytyväinen.

Mikä on Roadogin uuden vuoden lupaus anno domini 2019:lle?

– Nyt lähdetään jahtamaan uudella miehityksellä tuoreita soundeja ja uutta musiikkia, jatkossa biisejä tehdään varmasti bändipohjaisemmin. Enemmän keikkoja, enemmän jytää, enemmän bojoing läskiä ja enemmän kaikkea, Costaja listaa.

– Nu ska vi börja vittu, Aki ”Conan” Virta lähettää terveisinä.

Roadog on:
Krisu
 ”Risu” Johansson – laulu ja kitara 
Karri ”Costaja” Koponen – rummut  
Aki ”Conan” Virta – basso  

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa: