Tarkkailuluokka | Sakea Ilta: Energiaa jota midikaapelilla ei pysty välittämään

Joonas Purastie

Kusenpolttamia rakkaustarinoita, ikuista vapauden kaipuuta ja jotain mitä musiikista on unohdettu. Tätä on Sakea Ilta.

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Jos yhteen kiloon ketsuppia käytetään 2 kilogrammaa tomaatteja, niin on loogista, että neljän hengen ”voimatrion” muodostamiseen kuluu noin kahdeksan muusikkoa. Näin kuvailee muodostumistaan kokeilevaa poprockia soittava Sakea Ilta.

Jyväskylästä käsin toimiva yhtye mieltää musiikkinsa orgaaniseksi popiksi, mikä tuntuu epätrendikkäältä ajassa jossa suosituimmat poprock-yhtyeet ovat jo pitkään ammentaneet soundiinsa elementtejä elektronisen musiikin puolelta. Ajan henkeä vastaan uiminen onkin Sakean Illan jäsenten mukaan tietoista.

– Haluamme tuoda pöytään sellaista energiaa, jota ei midikaapelin kautta pysty välittämään. Haluamme että niin äänitteillä kuin livenäkin pauhaavat aidot kitarat, rummut ja basso. Tuoda takaisin jotain mitä musiikista on unohdettu ja mitä moni ymmärtää kaipaavansa vasta kuullessaan jälleen, rumpali Elias Kaisanlahti linjaa bändin eetosta.

Basisti Eetu Suutarinen kuvailee ammattimuusikoista koostuvan bändin jäsenistöä käsityöläisiksi, jotka vannovat itse tekemisen nimeen. Kitaraosaston vastaava Roope Strengell innostuu katsomaan pidemmällekin tulevaisuuteen.

– Oikeiden bändien ja muusikoiden uusi aikakausi on koittamassa. Steve Jobsin poolopaitakuville avarissa Ikea-kalustetuissa kerrostaloasunnoissaan muotihuumepäissään runkkaavat teknologiahipsterit saavat pitää hajuttomat Garageband-looppinsa siihen asti, että siihen taas kyllästyvät. Me emme pelkää oikeita tunteita emmekä oikeita asioita. Emme myöskään pelkää teknologiaa ja hyödynnämme sitä musikaalisesti emmekä itseisarvoisesti, Strengell pohdiskelee.

Sakean Illan pääasiallinen säveltäjä ja sanoittaja on yhtyeen tähänastisen uran aikana ollut laulaja Ringa Aflatuni, mutta kollektiivi uskoo olevansa yhdessä enemmän kuin osiensa summa. Jäsenet saattavat ahtaa samaan kappaleeseen vaikutteita niin musikaalimaisesta laulutulkinnasta, breakbeat-komppauksesta kuin 70-luvun kitarafuusiostakin.

– Sakean Illan soundi heijastelee eletyn elämän raadollisuutta, kauneutta, iloa ja arvoituksia. Lyriikat on Roopen sanojen mukaan pääasiassa kusenpolttamia rakkaustarinoita, joissa elämänmaku kuuluu myös positiivisella tavalla. Meidän biiseistä kuuluu niin Lapin poroaitaukset, nuoruusvuosien anarkia, Sonkajärven syvimmät metsät kuin ikuinen vapauden kaipuu ja horjumaton usko rakkauteenkin, Ringa Aflatuni listaa ja lähettää kiitoksia bändin ulkopuolisille vaikuttajille:

– Ystävien apua ja panosta Sakean Illan kokonaisvaltaisuuteen ei myöskään sovi unohtaa. Me ollaan ikään kuin kanava, jonka tehtävä on ilmaista pieni osa suurempaa totuutta oman käden jälkemme kautta. Meillä ei ole muita vaihtoehtoja. Ja kyllähän meillä on aina vähän pilkettä silmäkulmassa.

Nollapiste– ja Meren ääri -sinkkujen saaman positiivisen palautteen (”hyvä biisi -kommenttien sijaan ollaan saatu kiitosta siitä, että kappaleet ovat herättäneet aitoja tunteita ja puhutelleet kuulijoita henkilökohtaisesti”, bändi hehkuttaa) pohjalta Sakean Illan tavoitteena vuodelle 2019 on julkaista kokopitkä albumi musiikkiaan. Tämän lisäksi agendalla on tuunata Rolle (Aflatunin asuntoauto) keikkakuntoon tulevaksi kesäksi ja matkata sillä läpi Suomen, tavata mielettömiä tyyppejä ja saada bändin viimeinenkin jäsen asumaan samaan taloyhtiöön.

Sakea Ilta on:
Ringa Aflatuni – laulu
Elias Kaisanlahti – rummut
Roope Strengell – kitara
Eetu Suutarinen – basso


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit nätisti yhdessä paketissa: