Tarkkailuluokka | Radio Supernova: Mikä ihmeen mansegaze?

"Yhteydenottoja ei ole vielä tullut, mutta odotamme mahdollista kutsua oikeussaliin. Kaikki näkyvyys on positiivista näkyvyyttä!"
15.11.2018 16:48

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Joskus parhaat asiat syntyvät sattumalta. Juuri näin kävi  Henri Tuunaselle, joka asui keväällä 2016 Tampereella Maria Mattilan alias Mara Ballsin kämppiksenä legendaarisen Keltaisen talon välittömässä läheisyydessä. Mattila lupasi kaupunkiin työharjoittelun mukana tulleelle Tuunaselle, että tämä voisi käydä soittelemassa Keltaisessa talossa halutessaan.

– Kävinkin siellä soittelemassa satunnaisesti, ja siellä heräsi myös ajatus shoegaze-bändin perustamisesta. Harjottelun jälkeen silloiseen kotikaupunkiini, Jyväskylään, palattuani aloimme jamittelemaan ja tekemään biisejä kämppikseni Oton (Kontio, kitaristi) kanssa. Lopulta muutimme molemmat Tampereelle syksyllä 2017 ja kasasimme muun bändin biisien ympärille. Tampereen inspiroivasta vaikutuksesta johtuen nimesimme yhtyeemme edustaman genren mansegazeksi, Tuunanen kertoo sittemmin Radio Supernova -nimen saaneen bändin syntytarinasta.

Mistä nimi Radio Supernova syntyi? Onko eräältä nimeltä mainitsemattomalta radiokanavalta tullut yhteydenottoja?

– Mietimme yhtyeellemme nimeä, joka kuvaisi mahdollisimman hyvin luomaamme äänimaailmaa. Mielessä pyörivät erinäiset termit ääniaaltojen, sähkölaitteiden ja taivaankappaleiden välillä, kunnes ensimmäinen basistimme keksi juuri oikealta kuulostavan nimen. Yhteydenottoja ei ole vielä tullut, mutta odotamme mahdollista kutsua oikeussaliin. Kaikki näkyvyys on positiivista näkyvyyttä, Otto Kontio toteaa optimistisesti.

”Vahvasti soundiin vaikuttavat pedaalivalikoimat ovat vähitellen kasvaneet pienimuotoisiksi avaruusaluksiksi, joten katseet pysyvät väkevästi jaloissa.” – Henri Tuunanen

Henri Tuunanen kuvailee Radio Supernovan soundin löytyneen pikkuhiljaa monien huuruisten iltojen, niitä seuraavien päivien inspiroituneiden olotilojen sekä erilaisten pedaalikokeilujen myötä. Vahvasti soundiin vaikuttavat pedaalivalikoimat ovat vähitellen kasvaneet pienimuotoisiksi avaruusaluksiksi, joten katseet pysyvät väkevästi jaloissa, kitaristi Tuunanen tarinoi ja muistuttaa:

– Myös muun soiton yläpuolella leijailevat laulumelodiat ovat olennainen osa saundia. Yleisön edessä tulivoima koostuu lisäksi korkeatehoisista vahvistimista ja mahdollisimman kovasta äänenvoimakkuudesta.

Miten shoegaze voi vuonna 2018? Onko kolmenkympin kriisiä havaittavissa?

– Shoegaze ja erityisesti mansegaze voivat hyvin vuonna 2018. Vanhojen shoegaze-jättien uudelleen tuleminen on tuonut shoegazen taas kerran ihmisten huulille. Suomalaisista yhtyeistä mainittakoon esimerkkinä Vuoret, jonka kanssa pääsimme soittamaan lokakuussa Lost in Music -festareilla, ja jonka kanssa soitamme tammikuussa seuraavat keikkamme, Otto Kontio kertoo nostaen hattua kanssamanselaisilleen.

Mikä on ollut merkittävin askel urallanne?

– Merkittävimpänä askeleena voisi mainita tähän mennessä soitetut vajaa kymmenkunta keikkaa hienojen yhtyeiden kera. Myös Lost in Music -festareilla soittaminen lokakuussa oli erityinen askel Radio Supernovan tarinassa. Kaikista merkittävin askel on kuitenkin edessä ensi vuoden alkupuolella, kun ensimmäinen Radio Supernovan täyspitkä levy näkee päivänvalon, Henri Tuunanen vinkkaa.

Loppuvuoden aikana Radio Supernova viettää keikkailun suhteen hiljaiseloa, mutta paluu parrasvaloihin koetaan tammikuussa. Silloin mansegazen sanansaattajat nähdään lavalla yhdessä Hänen ja Vuorien kanssa.

Radio Supernova:
Kata Riikonen – laulu
Otto Kontio – kitara
Henri Tuunanen – kitara
Riku Heikkinen – basso
Tuomas Heikura – rummut


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit nätisti yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa