Tarkkailuluokka | Sam Shaky: ”Musiikki on terapiaa ja huumetta”

"Visuaalinen puoli on jatke musiikkiin, jolla voin vahvistaa sitä sielunmaisemaa, jota haluan musiikillani saavuttaa. Jos kaikki tähdet ovat oikealla paikalla ja tuuli on suotuisa, niin musiikin ja kuvan yhdistelmä voi olla lumoava ja saada aikaan huumaavan tunteen."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Kouvola herättää useiden mielissä ajatuksia harmaista rakennuksista ja Viikatteen rautalankametallista, mutta Kymenlaaksosta saapuu muutakin kuin pohjoisen viljan niittäjiä. Kouvolalaislähtöinen rouheaa vaihtoehtorock-soundia tarjoileva laulaja-lauluntekijä Sam Shaky julkaisi toukokuussa Bona Fides -ep:n, jonka taustalta löytyy nimekkäitä tekijöitä.

Kuka taiteiijanimen Sam Shaky takaa löytyy?

– Nimen takaa löytyy ujo pikku kaupungin poika, jolla on aina ollut palava tahto tehdä musiikkia – kirjoittaa omia kappaleita toivoen niiden tuovan lohtua ja toivoa kuuntelijoilleen. Olen aina rakastanut suuria tarinoita laulujen ja elokuvien muodossa. Musiikki on terapiaa ja huumetta. Ympäriltä löytyy upea tiimi tekijöitä, joiden kanssa olen saanut rakentaa musiikillisen maailmani, Sam Shaky kuvailee itseään.

Bona Fides -ep syntyi yhdessä tuottaja Jyri Riikosen kanssa ja matkan varrella mentorina ja konsulttina on toiminut Riku Mattila. Uutta musiikkia Shaky työstää parhaillaan Sydän, Sydämestä tutun Tuomas Skopan kanssa. Eikä lauluntekijä halua unohtaa mainita tietenkään perheen ja ystävien vaikutusta.

Nimi Sam Shaky syntyi kansainvälisenä väännöksenä artistin vanhempien antamasta nimestä. Shaky kertoo keskittyneensä aina biiseihin jonkin genren tai bändin ”elämisen ja hengittämisen” sijasta. Oma ääni löytyi vasta pitkän ajan tuloksena kotistudiossa omaa soundia etsien.

– Siinä menikin melkein kymmenen vuotta. Rock on ollut aina lähinnä sydäntäni, rakastan suurta ja rouheaa soundia, rumpujen pauhetta sekä kitaroiden jylinää.

Musiikin lisäksi visuaalisuus on tärkeä osa Sam Shakyn kokonaisuudessa. Harkitusta visuaalisesta ilmeestä on kiittäminen Arsen Sarkisiantsista, jonka roolia Shaky pitää suurena.

– Olen kasvanut bändijulisteilla vuoratussa huoneessa ja olen aina katsonut kaikki mahdolliset livetaltioinnit ja musavideot – omasin ison kasan “ei saa nauhoittaa päälle” VHS-kasetteja, joihin keräsin musaa ja elokuvia. Visuaalinen puoli on jatke musiikkiin, jolla voin vahvistaa sitä sielunmaisemaa, jota haluan musiikillani saavuttaa. Jos kaikki tähdet ovat oikealla paikalla ja tuuli on suotuisa, niin musiikin ja kuvan yhdistelmä voi olla lumoava ja saada aikaan huumaavan tunteen, lauluntekijä pohdiskelee.

Miten biisisi syntyvät? Kehittyykö ensin laulu vai taustat vai jokin muu?

– Minulla on jatkuvasti muistiinpanot käytössä, kaikkialla missä kuljen, kirjoitan. Joskus kokonaisia tekstejä, ja joskus vain muutamia sanoja. Useimmat biisit olen kirjoittanut siten, että olen soittanut kitaraa ja minulla on ollut jokin yksittäinen ajatus/tunne, jonka olen halunnut saada itsestäni ulos ja purkaa lauluksi, Shaky paljastaa.

Tänä vuonna Sam Shakylta on luvassa uutta musiikkia vielä ainakin kahden singlen verran. Artisti valmistelee myös toista ep:tä ja kertoo suuntaavansa loppuvuodesta Saksaan kiertueelle sekä Lontooseen festivaalikeikalle. Ovet maailmalle ovat aukaistu, eikä mies aio jarrutella. Kansainvälinen kasvu on ollut alusta lähtien haaveissa ja horisontissa ovat muun muassa musiikin säveltäminen indie-elokuvaan. Sam Shaky on vasta syntynyt, laulaja lupailee.


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Seuraa myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaa, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit nätisti siistissä paketissa: