Tarkkailuluokka | Shakals – ”Mielikuvia jostain vanhasta, mitä ei ehkä koskaan ole tapahtunut”

Musta on uusi musta, havainnollistaa Shakals.
© Matias Kiiveri

Teollisuusalueen rakennusparakissa alkunsa saanut Shakals ammentaa tummaan indieensä vaikutteita brittibändeiltä ja arvostaa biisejä, jotka ovat "pelkkää kertsiä".

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Elettiin alkuvuotta 2014 ”Mad Max -henkisellä” teollisuusalueella Vantaan Hakkilassa. Stoneriin kallellaan olevaa rockia työstävän Annie Mallin jäsenet Rami Hirvelä, Ville Kääntä, Veli-Matti Pokela ja Matias Myllymäki visioivat treenikämppänä toimivassa rakennusparakissa uudenlaista projektia yhdessä laulaja Jussi Alamikkelän kanssa.

Käytännössä asuttiin aina viikonloput siellä, koska ei sinne huvikseen jaksanut lähteä vaan piipahtamaan. Jussi asui silloin Oulussa, mutta jotenkin me onnistuttiin houkuttelemaan se ensin projektiin mukaan ja sen jälkeen vielä muuttamaan Helsinkiin, basisti Veli-Matti Pokela valottaa Shakalsin syntyä.

Jäsenten alkuperäisessä visiossa tähtäimessä oli Kasabianin ja Arctic Monkeysin henkinen indie, mutta Shakalsiksi nimetty viisikko löysi pian itsensä uimassa tummissa vesissä.

– Tavallaan meidän biiseissä on aina ollut tietynlainen tumma pohjasävy, jonka määrää on voinut säädellä sovituksien ja tuotantoajatusten kanssa. Kitaran vienti sointukompista twang-maisemiin tuottaa myös vahvoja mielikuvia jostain vanhasta, mitä ei ehkä koskaan ole tapahtunut, kitaristi Rami Hirvelä kuvailee.

– Oikealla tavalla uhkaavassa soundissa on mulle jotain tosi voimaannuttavaa, ehkä se on jonkinlainen väline itsensä boostaamiseen, Jussi Alamikkelä lisää.

Kasabianin vaikutteet kuuluvat selkeämmin Shakalsin alkuaikojen julkaisuissa, mutta Uudella New Role Models -biisillä viisikko on ajautunut Englannin indieniityiltä kohti jylhän skotlantilaista sointia. Editorsia ja hetkittäin jopa Mogwaïta henkivä sinkku rakentuu hitaasti, eikä kappaleella ole ollenkaan kertosäettä.

Oikealla tavalla uhkaavassa soundissa on mulle jotain tosi voimaannuttavaa, ehkä se on jonkinlainen väline itsensä boostaamiseen.” – Jussi Alamikkelä

Miksi? Ovatko kertosäkeet yliarvostettuja?

– Pop-musiikin ystävänä on todettava, että parhaita ovat luonnollisesti biisit, jotka ovat niin sanotusti pelkkää kertsiä – eli biisit, joiden osista mikä tahansa voisi olla kertsi. Biisin kirjoitushetkestä asti vallinnut pimitys päättyy ja tulee eksklusiivinen paljastus: tosiasiassahan New Role Models on ”pelkkää kertsiä”, Hirvelä paljastaa.

New Role Models lähti liikkeelle soundien kanssa leikkimisestä, jonka päälle laulumelodiat syntyivät vaivattomasti. Alun perin biisin oli tarkoitus päätyä levyn tai keikan introksi, mutta Shakalsin herrat päättivät nostaa biisin sinkuksi vaikka sen radiopotentiaali nähtiin olemattomaksi.

Pop-musiikin ystävänä on todettava, että parhaita ovat luonnollisesti biisit, jotka ovat niin sanotusti pelkkää kertsiä – eli biisit, joiden osista mikä tahansa voisi olla kertsi.” – Rami Hirvelä

Mitä Shakalsin suunnitelmissa on luvassa seuraavaksi?

– Tänä vuonna olisi tarkoitus saada keikkailu kunnolla käyntiin. Lisäksi uusia biisejä on syntynyt mukavalla tahdilla, joten ehkei pitkäsoiton tekeminenkään ole enää kovin kaukana, Veli-Matti Pokela paljastaa.

– Me on tehty nyt ihan selvä havainto siitä, että se oma soundi alkaa löytyä, joten voisi olettaa, että uusia biisejä saadaan nyt puskettua kovempaan tahtiin pihalle, Rami Hirvelä lisää.

Shakals on:
Jussi Alamikkelä – laulu
Rami Hirvelä – kitara, taustalaulu
Ville Kääntä – kitara, koskettimet, taustalaulu
Veli-Matti Pokela – basso
Matias Myllymäki – rummut


Aiemmin Tarkkailuluokalla esiteltyihin artisteihin pääset tutustumaan täältä.

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalla? Ilmianna heidät meille:

Oops! We could not locate your form.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä: