Tarkkailuluokka | Cyril Awakens johdattaa toiseen todellisuuteen

Cyril Awakens: edustalla Konsta Koivisto, takanaan Lauri Suutarinen.

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Konsta Koivisto tuli monille tutuksi The Scenesin keulakuvana. Oululaisbändin siirryttyä hiljaiselolle tamperelaistunut Koivisto suuntasi Dubliniin, jossa kitararockin parissa oppivuotensa viettänyt laulaja joutui pakon edessä etsimään uusia tapoja tehdä musiikkia.

– Mulla ei ollut siellä minkäänlaista soitinta millä ilmaista itseäni. Mulla oli siellä kuitenkin läppäri ja olin jo pitkään miettinyt, että olisi siisti tehdä jotain elektronista, Koivisto kuvailee uuden projektinsa alkua.

Syntyi Cyril Awakens. Elektroninen musiikki ja teknobileet olivat jo pitkään olleet Koiviston guilty pleasure, mutta soittimien puuttuminen Dublinissa oli Cyrilin, jota Koivisto itse kutsuu hahmoksi, alkulaukaus.

– Aloin Youtubesta etsimään sämplejä ja nauhoittamaan kaupungin ääniä, kuten vaikkapa liikennevaloja. Esimerkiksi ensimmäisen biisin (Supervision) laulut on äänitetty suoraan puhelimen mikkiin, Koivisto paljastaa.

Tuntuiko elektroniseen ulosantiin siirtyminen The Scenesin jälkeen luonnolliselta vai oliko kyseessä hyppy tuntemattomaan?

– Oon ollut tosi suuri Björk- ja Radiohead-fani. Tuli sellainen olo, että nyt mun pitää tehdä tämä.

Björkin ja Radioheadin lisäksi Koivisto mainitsee Cyrilin suurina innoittajina Cariboun, Jamie xx:n, Bonobon sekä Gorillazin. Kitaravetoisen musiikin tekeminen ei tällä hetkellä inspiroi.

– Peruskitararock alkoi tuntumaan vähän kaljan hajuiselta ja sellaiselta, etten henkilökohtaisesti jaksa enää sellaista teiniangstia, jota rockiin tarvitaan. Musta tuntuu, että multa puuttuu se kapina, Koivisto pohdiskelee.

Livenä Cyril Awakensin ulosannista on selvästi kuultavissa Koiviston menneisyys: päällisin puolin elektronisesta musiikista on kuultavissa rockin pohjavire. Koivisto allekirjoittaa ajatuksen.

”Mä haluaisin viedä kuulijan erilaisiin maailmoihin ja tiloihin. Kuulostaa saatanan hippimäiseltä, mutta mennään nyt sillä.”

Cyril Awakensin keikkojen jännite syntyy elektronisten taustojen, Koiviston ravistelevan esiintymisen sekä rumpali Lauri Suutarisen grooven kohtaamisesta. Rumpalivalinta oli helppo, sillä Koivisto ja Suutarinen olivat tehneet yhteistyötä jo aiemmin Arabia Arabia -trion riveissä.

– Mä oon aina tykännyt älyttömästi Laurin tyylitajusta ja ajattelin, että se sopii tähän. Lähestytään kumpikin fiilispohjaisesti musiikkiin ja kommunikaatio pelaa hyvin.

Cyril Awakens julkaisee debyyttilevynsä keväällä 2018, mutta masteroidulle albumille etsitään yhä julkaisijaa.

– Tuleva levy on rakentunut ajatukselle, että haluaisin viedä kuuntelijan eri todellisuuteen. Siksi visuaaleilla on todella tärkeä rooli Cyrilissä, myös kuvataiteilijana tunnettu Koivisto kertoo.

– Mä haluaisin viedä kuulijan erilaisiin maailmoihin ja tiloihin. Kuulostaa saatanan hippimäiseltä, mutta mennään nyt sillä. Kaikki biisit ovat erilaisia hetkiä tai aikakapseleita, joista jokainen linkittyy toisiinsa.

Cyril Awakensin voit nähdä seuraavan kerran keikalla valtakunnallisena keikkapäivänä 14. helmikuuta Hämeenlinnan Suistoklubilla yhdessä Underground Witch Rockin ja Rwandan kanssa.


Aiemmin Tarkkailuluokalla esiteltyihin artisteihin pääset tutustumaan täältä.

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalla? Ilmianna heidät meille:

Oops! We could not locate your form.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä: