10 vuotta sitten – HIM: Dark Light

HIM-yhtyeen viides studioalbumi on kotimaisen kevyen musiikin historian kiistaton merkkipaalu.

Dark Light -albumi julkaistiin Suomessa 23.9.2005.

HIM käänsi vastikään uuden lehden historiassaan. Soundin tuoreimmassa numerossa esiteltiin bändin uusi rumpali Jukka ”Kosmo” Kröger, joka korvasi helsinkiläisyhtyeen riveissä 16 vuotta palvelleen Mika ”Kaasu” Karppisen. Karppinen istui jakkaralla myös kymmenen vuotta sitten, kun HIM julkaisi suomalaisen musiikin historiankirjoihin itsensä sittemmin merkkauttaneen Dark Light -albuminsa.

Tästä se lähti. Kesällä 2005 julkaistu Wings Of A Butterfly ei ollut mieleen porautuvasta teemariffistään huolimatta Keski-Eurooppaa huuhtoneiden Join Me In Deathin (1999) ja The Funeral Of Heartsin (2003) kaltainen välitön radiohitti. Se antoi kuitenkin irlantilaisen Meiert Avisin (mm. Bruce Springsteen, Bob Dylan, U2) ohjaamine sinertävän dystooppisine soittovideoineen kelpo sysäyksen sille mitä tuleman piti: HIMin viides studioalbumi nousi avausviikollaan sekä jenkki- että brittilistojen sijalle 18. Positiot olivat siihen mennessä korkeimmat suomalaistekoisen pitkäsoiton kyseisistä lokaatioista koskaan nappaamat. Kehnosti ei mennyt muuallakaan: Saksassa ja Itävallassa Dark Light debytoi neljäntenä, Ruotsissa seitsemäntenä, Sveitsissä kahdeksantena ja mm. Italiassa ja Espanjassa kymmenentenä. Suomen lisäksi Kreikassa mentiin suoraan albumilistan piikkipaikalle.

Ja olihan oheisen Killing Loneliness -singlenkin sisältäneen Dark Lightin harteille odotuksia kasattukin, kiitos Seymour Steinin ja Richard Gottehrerin vuonna 1966 perustaman nykyisen Sire Recordsin kanssa alkaneen yhteistyön. Oma epämääräinen osansa oli myös amerikkalaisskeittari-julkimo-mediapersoona-Jackass-dude Bam Margeran omistautuneen ja maanisen välillä keinuneella fani-kaveri-suhteella HIM-nokkamies Ville Valoon.

Edellä mainituista tekijöistä huolimatta tuskin monikaan uskalsi lyödä vetoa syksyllä 2006 tapahtuneen puolesta. Vuosi julkaisunsa jälkeen Dark  Lightin ilmoitettiin myyneen Yhdysvalloissa sikäläiseen kultalevyyn oikeuttavat 500 000 kopiota. Näin rikkoutui jälleen yksi, HIMin hallussa yhä tänäkin päivänä oleva suomalaisennätys. Vuosia kestäneen systemaattisen kenttätyön ja ahkeran rapakon takaisen kiertämisen kannattelema Dark Light sinnitteli Billboard-listalla lopulta merkittävät 37 viikkoa.

Kaikkiaan HIM-albumeita on vuoteen 2015 tultaessa myyty maailmanlaajuisesti yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Dark Lightin suomalaisen Billboard-ennätyksen on onnistunut rikkomaan ainoastaan HIM itse yhtyeen seuraava Venus Doom -kiekko (2007) käväisi ensimmäisellä viikollaan samaisen listan sijalla 12. Kuitenkin juuri Dark Light on monelle HIM-harrastajalle lakipiste, käännekohta ja vedenjakaja. Se on levy, jonka myötä yhtye sekä sai että menetti ison joukon kannattajia. Ja ristiriitainen vastaanottohan on musiikkialbumin kohdalla yksi niistä asioista, jotka varmimmin kertovat jotain menneen oikein.

Kuuntele HIMin Dark Light 10-vuotispäivän kunniaksi: