25 vuotta armotonta menoa – Sepi Kumpulainen viettää taiteilijajuhlaansa

Sepin juhlakonsertissa esiintyvät taiteilijat kertoivat Soundille trubaduurin merkityksestä.

Sepi Kumpulainen ja duopartnerinsa Juha Perälä

Sepi Kumpulainen nousi valtavaan suosioon vuonna 1991 albumillaan Kalevankadun Laulava Talonmies, ja toi lohtua maata riepotelleen laman kourissa kärsivälle kansalle. Erityisesti kappale Armotonta Menoa oli valtava hitti, ja myös Railakas Ilta Venetsiassa -kappaleen vastustamaton tippa-dai tappa-dai -rallatus on syöpynyt kansakunnan mieliin.

Lama hellitti vähitellen otettaan ja samalla Kumpulaisen suosio laski. Ei Sepi kuitenkaan uraansa lopettanut, vaikka välillä on ollut pitkiäkin hiljaiselon jaksoja. Nyt nykyhallituksen kuljettaessa maatamme tarmokkaasti katastrofista toiseen, on Sepin terapeuttiselle musiikille varmasti tilausta enemmän kuin pitkään aikaan.

18. joulukuuta vietetäänkin Helsingin Tavastialla Sepi Kumpulaisen 25-vuotistaitelijajuhlaa, jossa mies esiintyy duo-partnerinsa Juha Perälän kanssa. Lisäksi iltaa tahdittavat useat Sepin musiikkiin tykästyneet artistivieraat, kuten Mara Balls, Tommi Liimatta, Knucklebone Oscar ja Jukka Nousiainen.

Soundi kysyikin illan vierailijoilta, miksi Sepi Kumpulainen on juhlansa ansainnut.

”Onhan Sepi helvetin erikoinen ja spesiaali jäbä.”

Knucklebone Oscar:
”Onhan Sepi helvetin erikoinen ja spesiaali jäbä, harvinaisen hersyvää hyvän fiiliksen puupäämenoa.

Armotonta menoa oli alunperin tosi hauska juttu, joka ikään kuin jatkui yliajalla ja samalla siipeilijöitä ilmaantui hyötymään apajille. Sen verran on linssiinviilausta ollut että on arvokasta duunanata pyyteetöntä jeesiä jäbälle jota kustu linssiin aika saletisti ja kunnolla.

Eihän tämä vielä ole itseisarvo mutta aika harvassa on nykyryppyotsaisuudessa niin simppelin hauskat jutut kun Sepi. Mun mielestä tässä ei yritetä pungertaa kainalopierua tai naureskella ikävällä tavalla Sepin jutuille vaan mennään ihan vilpittömästi hyvä mieli ja musan ilonsanoma edellä.”

”Sepi Kumpulainen on nero. Tämä ei vaadi mitään selityksiä. Nerous on neroutta.”

Jukka Nousiainen:
”Sepi Kumpulainen on nero. Tämä ei vaadi mitään selityksiä. Nerous on neroutta.”

Tommi Liimatta:
”Sepin vilpitön esiin astunta Frank Pappa Showssa oli kullan arvoinen säväytys Suomen TV-syksyssä 1991, kun devalvoitu markka huiteli missä lie syvyyksissä: tätä me nyt tarvitsemme vaikka emme osanneet tätä tilata.

Koulukaverini Eskelisen Teemu lainasi Sepin ensiälpeen Lapin Maakuntakirjastosta. Kun se 30-minuuttisena mahtui kuuskymppisen kasetin yhdelle puolelle ja toinen puoli jäi tyhjäksi, hän pyysi minua nauhoittamaan B-puolen täyteen omia laulujani, koska piti minua Rovaniemen Sepi Kumpulaisena.

Oli huhtikuu 1992, minä 16-vuotias ja äänitin yhdessä iltapäivässä kasettimankalla 30-minuuttisen ”From Eskelisen Kaveri Fan LP:n”. Se sisälsi mm. biisit ’Vuohirakkautta’ ja ’Ratherby Somrar’ (myöh. ’Rarmos Ybrehtar’).

Kun Sepiltä tuli loppuvuonna 1992 kakkoslevy ja Teemu sai senkin kirjastosta pian käsiinsä – ja sekin kesti sangen vähän – äänitin Teemulle uuden ekslusiivisen kotisession.

”Sepin vilpitön esiin-astunta Frank Pappa Showssa oli kullan arvoinen säväytys Suomen TV-syksyssä 1991”

Jatkoin Teemun kanssa Sepin hengessä mutta myös siitä omille teille erkaantuen vuosina 1993–1996 kotikasettibändeissä Instant Eske, Fred Knives Auxparturi, Silver Shadow, Ylpeä isä ja kaksi tytärtä, Sveitsiläinen yrttijuomajauhe ja Markku Mallinukke. Yhteistä näille kasettibändeille oli hetkessä keksityt biisinnimet ja sen pohjalta hetkessä keksityt biisit.

En väitä että Mr. Kumpulainen olisi keksinyt biisejänsä hetkessä. Mutta hän oli yksi katalyytti omaan kotiäänitystoimintaan niinä vilkkaina Rovaniemen vuosina. Samaan aikaan Absoluuttinen Nollapiste teki varhaiset demonsa ja kaksi älpeetä. Mutta myös kasettibändi Markku Mallinukke pääsi levylle – soololevylleni nimittäin, syksyllä 1996. Varsinkin Eskelisen sanoitus ’Karjan vauhkoontuminen’ oli sangen sepimäinen.

Erillistä mollikitaraa ja duurikitaraa minulla ei Sepin tavoin ollut varaa pitää, olihan lama ja Rabatin halpatee päähuumeeni. Sen sijaan käytin viisikielistä, lateksilla uudelleenmaalattua korealaista Hondoa, jonka pohja meni puhki kun rumpali Krutsin löi kitaran päähäni. Olin ilmeisesti käyttäytynyt huonosti.

Mutta Sepi ei käyttäytyisi huonosti, sen sisimmässäni tiesin.”

Creat esittää: Sepi Kumpulaisen 25-vuotistaiteilijajuhla
18.12.2016
Tavastia-klubi, Helsinki
Sepi Kumpulainen Duo (yllätysvieraineen)
Mara Balls
Karkkipäivä
Knucklebone Oscar
Tommi Liimatta
Jukka Nousiainen
Proteus
Esiintyjälista täydentyy myöhemmin.

Lisätietoja: www.tiketti.fi