”Äänimiehemme nosti Kurt Cobainin seinää vasten” – Uudelleenavattavalla legendaarisella keikkapaikalla sitä sattui ja tapahtui

Kristin Callahan/Everett Collection/All Over Press

Englannin Leedsissä sijaitseva Duchess of York toimi ponnahduslautana Nirvanan, Pulpin, Blurin, Manic Street Preachersin, The Verven ja Coldplayn kaltaisille nimille.

Nykyisin paikalla nököttää vaatekauppa, mutta entinen keikkapaikka on luotu väliaikaisesti uudelleen Kirkgate Market -markkinapaikalle Compass-festivaalia varten.

Alunperin Robin Hood -niminen pubi muuntui paikallisen livemusiikin sykkiväksi sydämeksi promoottori John Keenanin otettua paikan haltuunsa 1980-luvun lopulla ja alettua bookata sinne kiertueella olleita bändejä.

”Toimin promoottorina noin viidelle muullekin paikalle”, Keenan muistelee The Guardianille. ”Siinä oli paljon pallottelua, mutta mitä enemmän oli meneillään, sen nautinnollisempaa se oli.”

Keenan muun muassa bongasi Blurin näiden ollessa vielä ”psykedeelinen bändi” ja Radioheadin tämän lämmitellessä Here and Now’ta.

”Etsin tunnusomaista soundia”, Keenan sanoo. ”Bändeillä joko on sellainen tai ei.”

Nirvana päätyi Leedsiin vuonna 1989, tulevan grunge-mammutin lämmitellessä genren pioneereihin lukeutuvaa Tadia. Kurt Cobain kieltäytyi samasta huoneesta laulaja Tad Doylen kanssa, sillä Cobainin mukaan tämä kuorsasi.

”Niinpä hän nukkui toimistoni sohvalla”, Keenan muistaa. ”Kurt hajotti tuona iltana kitaransa mikkiständiä vasten ja tuhosi kalliin mikrofonimme. Niinpä äänimiehemme nosti hänet seinää vasten. He lupasivat korvata sen, ja niin he myös seuraavana päivänä tekivät.”

Oasis esiintyi paikalla kahdesti. Ensimmäinen kerta ajoittui vuoden 1993 syyskuuhun, jolloin orkesteria ei tuntenut vielä juuri kukaan.

”Siellä oli kaksi ihmistä kebabit käsissään”, kitaristi Bonehead muistelee. ”Niinpä otimme keikan vähän koreampana treeninä ja soitimme kuin elämämme riippuisivat sen onnistumisesta. Soitimme mielestäni Live Foreverin ja lopetimme I Am the Walrusilla. Sitten parivaljakko alkoi riidellä, he heittivät kebabinsa hiiteensä ja ryntäsivät ulos. Jäimme soittamaan tyhjään huoneeseen, mutta baarin henkilökunta antoi meille sentään aplodit.”

Seuraavalla kerralla vajaata vuotta myöhemmin Oasis aiheuttikin sitten jo korttelin ympäri kulkevan jonon.