Alanis Morissette kertoo uudessa dokumentissa tulleensa alaikäisenä useiden miesten hyväksikäyttämäksi

Alanis Morissette.
Michal Augustini /Shutterstock /All Over Press

"Toistelin aina, että olin suostuvainen... Ei kukaan ole suostuvainen 15-vuotiaana."

Tällä viikolla Toronton elokuvajuhlien yhteydessä saa ensi-iltansa uusi Alison Klaymanin ohjaama Jagged-dokumentti, joka käsittelee kanadalaisartisti Alanis Morissetten elämää ja uraa.

Vuonna 1974 syntynyt Morissette aloitti musiikkiuransa jo hyvin varhain: hän teki ensimmäiset demonsa 14-vuotiaana ja sai levytyssopimuksen MCA Canadalta ollessaan 16-vuotias. Alanis-debyyttilevy ilmestyi 1991 ja seuraavana vuonna julkaistiin pitkäsoitto Now Is The Time. Vahvasti tanssipoppiin ja balladeihin nojanneiden levyjen jälkeen Morissette vaihtoi kolmannella albumillaan rokimpaan tyyliin – Jagged Little Pill (1995) osoittautui valtavaksi menestykseksi, jota on tähän päivään asti myyty yli 33 miljoonaa kopiota.

Jagged-dokumentissa Morissette puhuu avoimesti teini-ikäisenä, uransa alkuvaiheessa kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sanoo tulleensa useiden miesten raiskaamaksi. Nimiä laulaja ei kuitenkaan mainitse suoraan.

”Vasta vuosien terapian jälkeen suostuin myöntämään, että olin ollut uhri. Toistelin aina, että olin suostuvainen, mutta sitten minua muistutettiin, että ’Hei, olit 15,  ei kukaan ole suostuvainen 15-vuotiaana”. Tajusin, että totta, he olivat pedofiilejä ja se oli väkisinmakaamista”, Washington Post raportoi Morissetten kertovan dokumentissa.

Morissette myös sanoo yrittäneensä kertoa tapahtuneista, muttei saanut tukea ainakaan levy-yhtiöltä. Samalla hän myös kommentoi yleismaailmallisesti sitä, miten uhrien kokemuksia vähätellään yhä tänäkin päivänä.

”Yritin puhua siitä joidenkin ihmisten kanssa, mutta ne puheet kaikuivat kuuroille korville. Yleensä se johti siihen, että toinen nousi ja käveli ulos huoneesta.”

”Monet sanovat aina, että ’Miksi nämä naiset odottavat 30 vuotta ennen kuin sanovat mitään?’ Haistakaa vittu – eivät he odota 30 vuotta, vaan kukaan ei ole kuunnellut heitä tai heidän elämänsä ja perheensä on ollut uhattuna”, Morissette jyrähtää.

”Tämä koko ’Miksi naiset odottavat’-juttu… Eivät naiset odota, kulttuurimme ei vain kuuntele.”