Alexi Laihon alamäki oli jyrkkä ja surullinen – Bodom-miehistön tarina on karua luettavaa

13.2.2024 13:06

Maineikas metallimedia Metal Hammer julkaisi pitkän artikkelin Children of Bodomin noususta ja tuhosta. Jutussa käydään läpi Bodomin eteneminen piskuisesta Suomesta maailmanmaineeseen ja Slayerin kaltaisten jättiläisten kiertuekaveriksi, ja vääjäämättä aiheeksi nousevat myös Alexi Laihon alati pahemmaksi yltyneet päihdeongelmat. Juttuun on haastateltu Bodomin Janne Wirmania, Jaska Raatikaista ja Henkka Seppälää, ja näiden kertomukset ovat varsin alakuloista luettavaa.

Laihon päihteiden käyttö herätti huolta jo 1990-luvun lopussa, ja vuoden 2011 Relentless Reckless Forever -albumiin mennessä kitaristin ongelmat olivat edenneet jo sellaisiksi, että muu yhtye harkitsi bändin kuoppaamista. Tuossa vaiheessa Laiho tunnustautui alkoholistiksi ja yritti saada elämänsä järjestykseen, ja tilanne näyttikin paranevan. Hexed-albumin jälkimainingeissa asiat olivat kuitenkin jälleen niin huonossa jamassa, ettei muu yhtye nähnyt Bodomilla enää tulevaisuutta.

”Järjestimme eräänlaisen intervention Hexed-kiertueen päätteeksi, ja Alexi suuttui meille tosi pahasti”, Seppälä kertoo haastattelussa ja jatkaa:

”Kerroimme hänelle, ettemme voineet jatkaa enää samalla tavalla. Hän oli niin huonossa kunnossa, että kiertuemanagerimme täytyi etsiä käsiinsä jokaisen keikkakaupungin ruumishuoneen puhelinnumero ihan vain varmuudeksi, jos vaikka löytäisimme hänet kuolleena sängystään. Vuosi 2019 oli todellinen paskamyrsky.”

Marraskuussa Raatikainen, Seppälä ja Wirman sitten ilmoittivat lopettavansa hommat Bodomissa. Yhtye soitti viimeisen keikkansa joulukuussa 2019, ja uutta Bodom After Midnight -yhtyettä käynnistellyt Laiho kuoli 29. joulukuuta 2020. Seppälä pohtii artikkelissa yhtyetoverinsa kuolemaa.

”Sitä aina miettii, olisiko voinut tehdä jotain enemmän Alexin hyväksi. Jos olisin keskustellut hänen kanssaan enemmän, tai mitä ikinä”, Seppälä sanoo.

”Mutta tiesin, miten itsepäinen Alexi oli. Luulen, ettei hän olisi kuunnellut minua, vaan varmaankin hän olisi vain potkinut minut bändistä pihalle.”

Lisää luettavaa