Alice Cooperin neuvo kaikille aloitteleville muusikoille: kuunnelkaa näitä kolmea bändiä

Saara Planting

"Kaiken keskiössä on aina hyvä biisi", rokkariveteraani toteaa.

Pitkän uran tehnyt veteraanirokkari Alice Cooper toimii tuomarina Sumerian Recordsin No Cover -laulukilpailussa, joka eroaa esimerkiksi Idolsista tai The Voicesta siten, että siihen osallistuvat laulavat vain ja ainoastaan itse tekemiään kappaleita. No Cover -sarjaa esitetään Sumerian Recordsin Youtube-kanavalla ja tällä viikolla kilpailu etenee semifinaaleihin.

LA Weeklyn tuoreessa haastattelussa Cooper kertoi, mihin hän tuomarina kiinnittää huomiota ja mitä vinkkejä hänellä on antaa kaikille aloitteleville muusikoille.

”Minulle lauluntekijänä kaiken keskiössä on aina hyvä biisi. Minulle on ihan sama, miten jännittävä olet lavalla. Sanon aina kaikille nuorille bändeille: kuunnelkaa The Beatlesia, The Beach Boysia ja The Four Seasonsia. He tekivät täydellisiä biisejä, vai mitä? Heidän levynsä olivat täydellisiä”, Cooper tuumaa.

”Voit olla vihainen punk rock -bändi, mutta tee silti biisi. Älä vain soita riffiä tai rumpukomppia ja huuda minulle. Ei se ole biisi. Pitää olla säkeistö ja kertosäe. Siksi haluan, että he kuuntelevat varhaista Beatlesia ja Beach Boysia. Voit olla vihainen ja silti soittaa hyvän biisin.”

”Näen myös heti, jos he eivät usko siihen, mitä he laulavat. Sinun pitää vakuuttaa minut ja yleisö, että olet se henkilö, joka olet. Tiedäthän, kuten vaikka Jim Morrison – me kiersimme aikoinamme The Doorsin kanssa ja halusit kuulla joka ikisen sanan, joka hänen suustaan tuli, koska hänellä oli se preesens ja se mitä hän sanoi oli kiinnostavaa. Et koskaan tiennyt, tuleeko hän putoamaan lavalta, ryömimään tai jotain muuta. Sitä katsoja haluaa.”

”Jos näin liidilaulajan välttelevän katsekontaktia yleisöön, kerroin, että yleisö haluaa sinun olevan huomion keskipisteenä. Älä siis katso pois heistä. Sinun pitää tuijottaa heitä. Ole sinä, siellä lavalla olet tähti. Elämää isompi. Älä siis mene sinne ujostelemaan. Ei rocklaulaja ole sellainen. Sanon edelleen omalle bändillenikin, että kun olette lavalla, haluan että egoni paisuu. Mutta lavan ulkopuolella en halua nähdä yhtään egoilua.”

”Jos haluat olla tähti, sinun täytyy ajatella olevasi tähti. Jos et itse pidä itseäsi tähtenä, yleisökään ei pidä.”

Vuodesta 1969 lähtien aktiivisesti ja määrätietoisesti uraa tehnyt Cooper sanoo nauttivansa nuorten ja aloittelevien rockbändien katselemista ja haluaa kannustaa heitä.

”He muistuttavat minua siitä, kun olin itse kouluikäisenä bändissä. Emme saaneet kylliksemme lavalla olemisesta”, Cooper toteaa