Aluehallintoviraston päätös pysyy voimassa – Yli 50 hengen tapahtumia saa järjestää tarkoin erityisjärjestelyin

AVI ei muuttanut maanantaina antamaansa päätöstä edes saatuaan ministeriöltä korjatun ohjauskirjeen.
26.8.2020 14:31

Aluehallintovirasto julkaisi maanantaina 24.8. päätöksen, jossa todettiin, että yli 50 hengen tapahtumia voi järjestää syyskuusta alkaen sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa silloin, kun tapahtumanjärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden. Lopulta kävikin ilmi, että Sosiaali- ja terveysministeriön aluehallintovirastolle lähettämässä ohjauskirjeessä oli ollut kirjoitusvirhe – ministeriö tarkoitti ohjeistuksessaan rajoitusten koskevan nimenomaan 500, ei 50 hengen tapahtumia.

Aluehallintovirasto on kuitenkin tänään päättänyt, että sen maanantaina antama päätös pysyy voimassa ministeriön virheestä huolimatta. Tämä tarkoittaa sitä, että 1.9. alkaen saa todellakin järjestää 500 hengen sijaan yli 50 hengen tapahtumia vain, jos järjestäjä pystyy huolehtimaan yleisön turvallisuudesta. Ehtoihin kuuluvat muun muassa 1-2 metrin turvavälien ylläpitäminen, jonojen välttäminen sekä käsihygieniasta huolehtiminen. Tapahtumien enimmäisosallistujamääriä ei ole päätöksissä rajoitettu. Kaiken kokoisia tapahtumia voi edelleen järjestää, kunhan niihin osallistuvien turvallisuudesta huolehditaan THL:n ja OKM:n ohjeen mukaisesti.

”Aluehallintovirastojen asiantuntijat käsittelivät syyskuuta koskevia päätöksiä ministeriön uuden ohjauskirjeen, kattavan asiantuntijaselvityksen ja -arvioinnin pohjalta tiistaina 25.8.2020. Johtopäätöksenä todettiin, että aluehallintovirastojen 24.8.2020 antamia päätöksiä ei ole aihetta muuttaa. Suomen epidemiologinen tilanne on kehittynyt epäsuotuisaan suuntaan ja todetut COVID-19-tapaukset ja joukkoaltistukset ovat lisääntyneet elokuun aikana. Tapahtumiin osallistutaan eri paikkakunnilla, jolloin tapahtumassa altistuneet voivat levittää infektiota laajalle alueelle. Rajoitukset ovat siten välttämättömiä kaikkien aluehallintovirastojen toimialueella”, perustellaan AVIn tiedotteessa.

Lisää luettavaa