Musiikkitapahtumien etujärjestö LiveFIN moittii viranomaisia – Vaatii selkeyttä ja ennakoitavuutta ohjeistuksiin ja rajoituksiin

"Tapahtumia voidaan järjestää turvallisesti ja koronatartuntariskit minimoiden, mutta se edellyttää myös johdonmukaista ja ennakoitavaa ohjausta viranomaisilta", sanoo toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen.
25.8.2020 08:01

Kevät ja kesä ovat kurittaneet ankaralla kädellä yleisötapahtumien järjestäjiä ja niissä työskenteleviä tahoja eikä tilanne näytä loppuvuodenkaan osalta järin valoisalta. Eilen onnistuttiin myös pelästyttämään jo valmiiksi sydän kurkussa tilannetta seuraavat tapahtumajärjestäjät perinpohjaisesti ministeriön ja aluehallintoviranomaisten toimesta, kun syyskuun rajoituksista kertovaan tiedotteeseen oli lipsahtanut pahemmanlaatuinen kirjoitusvirhe.

Nyt Suomen musiikkitapahtumien edunvalvontajärjestö LiveFIN ry onkin julkaissut kannanoton, jossa se vaatii viranomaisilta selkeyttä sekä nopeutta ja ennakoitavuutta päätöksentekoon ja ohjeistusten antamiseen. Viranomaisia moititaan erityisesti siitä, että päätöksiä tehdään ja ohjeistuksia annetaan aivan liian lyhyellä aikavälillä – aluehallintovirastot olivat esimerkiksi saaneet ministeriöltä syyskuun osalta 11.8. päivätyt ohjeet jo 19.8., mutta tiedonanto päätöksistä annettiin vasta 24.8. eli vain viikko ennen syyskuuta.

”Rajoitusten antaminen näin lyhyellä aikajänteellä vaikuttaa oleellisesti elävän musiikin tapahtumajärjestäjiin tehden toiminnan kannattamattomaksi ja käytännössä mahdottomaksi. Tapahtumia voidaan järjestää turvallisesti ja koronatartuntariskit minimoiden, mutta se edellyttää myös johdonmukaista ja ennakoitavaa ohjausta viranomaisilta”, toteaa LiveFIN ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen.

LiveFIN ry:n kannanotossa kerrotaan koronan aiheuttaneen elävän musiikin alalle maalis-elokuun aikana 300 miljoonan euron menetykset liikevaihtoon, mikä on 70 prosenttia koko vuoden liikevaihdosta. Koronan myötä on menetetty myös noin 34 000 työpaikkaa. Elävän musiikin tapahtumapaikkojen koko vuoden liikevaihdosta 41 prosenttia tehdään yleensä loka-joulukuun aikana, eli loppuvuodesta tilanne voi parantua, mikäli viranomaistoiminta vain muuttuu selkeämmäksi, järjestö toteaa kannanotossaan.

”Rajoitusten ennakoimattomuus, epämääräisyys ja lyhytjänteisyys rapauttavat parhaillaan musiiikkialan rakenteita ja tekevät mahdottomaksi paitsi tämänhetkisen toiminnan, myös sen jatkuvuuden. Elävän musiikin alan elvyttäminen entiselleen koronaepidemian jälkeen on haastavaa ja lähes mahdotonta, jos sen toimintaedellytyksiä ei nyt viranomaisten toimesta taata,” järjestö jyrähtää.

Lisää luettavaa