American Epic tulossa Suomen-ensiesitykseen – Sarjassa nykymuusikot ottavat mittaa juurimusiikin pioneereista 1920-luvun tekniikalla

https://www.youtube.com/watch?v=gkQJcqbuhqc

Palkittu dokumentti on huikea matka roots-musiikin myös levyjenteon juurille.

Yle Teema esittää joulukuussa varsin mielenkiintoisen, juurimusiikkiin sekä levyjenteon historiaan pureutuvan kolmiosaisen American Epic -dokumenttisarjan sekä sarjan kylkeen tehdyn American Epic Sessions -musiikkielokuvan. Kyseessä on vuonna 2017 valmistuneen sarjan ensiesitys Suomessa.

PBS:n tuottamassa ja kymmenen vuoden tausta- ja tutkimustyön tuloksena syntyneessä dokumentissa matkataan aina 1920-30-luvuille aikakauteen, jolloin roots-musiikkia taltioitiin ensimmäisellä sähköisellä äänityslaitteella studioiden ulkopuolella. Sarjassa käsitellään niin kantrin ja bluesin kuin myös gospelin, hiilikaivostyöläislaulujen sekä etnisen musiikin historiaa ja ääneen pääsevät henkilöt, joilla on ollut suora kontakti näihin pioneereihin.

Sarjan yhteydessä sekä sen päätteeksi nähtävässä American Epic Sessions -elokuvassa nykymuusikot Willie Nelsonista Elton Johnin ja Beckin kautta Jack Whiteen puolestaan soittavat ja äänittävät kappaleita vanhojen pioneerien tapaan 1920-luvun äänityslaitteita käyttäen ja kappaleensa yhdellä otolla suoraan levylle soittamalla. Tässä esimerkkinä Jack Whiten ja Elton Johnin juomalauluduetto.

American Epic -sarja esitetään Yle Teemalla lauantaisin 8., 15. ja 22. joulukuuta ja lopuksi nähdään vielä American Epic Sessions 29. joulukuuta. Kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa kolmen kuukauden ajan niiden ensiesityksen jälkeen.