Anti-Flagin jäsenet reagoivat laulaja Justin Sanesta esitettyihin raskaisiin syytöksiin – ”Olet vakavasti sairas ja ammattiavun tarpeessa”

Useat naiset ovat syyttäneet laulajaa seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksista.
8.9.2023 09:46

Heinäkuussa julkaistiin seksuaalisen hyväksikäytön uhrien tarinoita kertovan Enough -podcast-sarjan jakso, jossa Kristina Sarhadi kertoi tulleensa erään ”tunnetun poliittisen punkyhtyeen laulajan” raiskaamaksi. Nettisalapoliisit yhdistivät Sarhadin kertomuksen nopeasti Anti-Flag -yhtyeen laulaja Justin Greeveriin aka Justin Saneen. Sarhadi vahvisti myöhemmin Rolling Stone -lehdelle puhuneensa nimenomaan Sanesta.

Rolling Stone -lehti julkaisi hiljattain pitkän artikkelin, jossa 12 muuta naista on kertonut tulleensa laulajan hyväksikäyttämäksi. Naisten kertomusten mukaan Sanen toiminta on ollut systemaattista ja vanhimmat tapaukset ovat jo 1990-luvulta. Eräs uhreista sanoo olleensa tekohetkellä vasta 12-vuotias – nyt 50-vuotias Sane oli tuolloin itse teini-iässä.

Enough-podcastin tultua julki kaikki yhtyeen some-kanavat suljettiin ja bändi ilmoitti hajonneensa. Sane julkaisi omissa some-kanavissaan tiedotteen, jossa tämä kiisti kaikki syytökset, kun taas muu yhtye – rumpali Patrick Bollinger aka Pat Thetic, kitaristi Chris Head sekä basisti Chris Barker aka Chris No. 2 – julkaisi tiedotteen, jossa nämä kertoivat ottavansa kaikki syytökset vakavasti ja sanoutuvansa Sanesta ja tämän toiminnasta täysin irti.

Nyt Bollinger, Head ja Barker ovat julkaisseet Rolling Stone -lehden kautta pitkän kommentin, jossa nämä ottavat kantaa laulajasta esitettyihin uusiin syytöksiin. Kolmikko tuomitsee laulajan teot yksiselitteisesti ja kiittää artikkelissa oman tarinansa kertoneita naisia rohkeudesta tuoda asiat julki.

”Justinille haluamme sanoa: olet vakavasti sairas ja ammattiavun tarpeessa. Haluaisimme tuntea myötätuntoa ja uskoa palauttavaan oikeudenmukaisuuteen, mutta ime paskaa, että satutit niin monia ihmisiä – ei ainoastaan niitä, jotka ovat nyt tulleet rohkeasti esiin vaan myös niitä, jotka yhä kantavat tuskaa sisällään – ja ime paskaa, että käytit hyväksesi kaikkea, mitä bändi niin monille edustaa. Kuten usein saalistajat tekevät, näyttää siltä, että käytit meidän uskomuksiamme hyväksesi ja peittelit niiden avulla törkeitä tekojasi, jotka tiesit, ettet saa tekemättömäksi”, yhtye kirjoittaa.

”Luottomme Justiniin oli vahva ja nyt saimme tietää, että meitä on petetty, meille on valehdeltu ja meidät on pidetty pimennossa koko sen ajan, kun olemme tehneet yhteistyötä. Erityisesti Chris Barkerille tämä on henkilökohtaisesti kova paikka, sillä Justin tiesi hänen historiansa ja traumansa: hänen isänsä on tuomittu lasten hyväksikäytöstä, hänen siskonsa on hyväksikäytön uhri ja Chrisiä itseään on käytetty hyväksi naapurustossa asuneen vanhemman lapsen toimesta. Kerromme tästä osoittaaksemme, että Justin oli hyvin tietoinen, miten me suhtaudumme tällaiseen tuhoavaan käytökseen, sekä näyttääksemme, miten tuskallista on olla prosessoida ja käsittää sitä tietoa, että olemme pitkään jakaneet lavan hänen kaltaisensa kanssaan.”

”18. heinäkuuta saimme ennakkovaroituksen, että seuraavana päivänä julkaistaisiin podcast, jossa kerrotaan Justiniin liittyvästä hyväksikäyttötapauksesta. Lähetimme Justinille viestin, jossa oli linkki podcastin esikuunteluun sekä jaksossa puhuneen naisen kuva ja nimi. Justin sanoi, ettei hän tunne kyseistä henkilöä. Kun kuulimme Kristinan tarinan, meille kävi selväksi, että Justin valehtelee. Seisoaksemme niiden arvojen takana, joita olemme vuosikymmeniä edustaneet, erosimme bändistä välittömästi ja ilman epäröimistä. Poistimme myös yhtyeen some-kanavat, jotta emme tarjoaisi ihmisille alustaa hyökätä Kristinan kimppuun.”

”Podcastin jälkeen lisää yksityiskohtia ja tietoja on tullut ilmi ja olemme odottaneet, että Justin toimisi kuten on oikein. Mutta koska hän ei ole puhunut asiasta millään merkityksellisellä tavalla, on tullut selväksi, ettei hän todellakaan ole se ihminen, joka hän on meille uskotellut olevansa.”

”Emme tiedä, mihin polkumme johtaa. Juuri nyt kaikki sanat tuntuvat tyhjiltä eikä mikään tiedote auta siihen kärsimykseen, jota on aiheutettu. Meillä on paljon opittavaa ja edessämme on paljon itsetutkiskelua. Tällaisten traumojen käsittely vaatii runsaasti terapia, aikaa ja resursseja. Me kolme olemme yhä todella järkyttyneitä ja surullisia ja sydämemme särkyy jokaisen uhrin puolesta. Olemme ikuisesti kiitollisia siitä, että heillä on ollut rohkeutta jakaa tarinansa. Rakkautta, toipumista ja oikeutta kaikille selviytyjille.”

Tätä kirjoittaessa laulaja itse ei ole kommentoinut hänestä esitettyjä syytöksiä sen enempää.

Lisää luettavaa