Billy Gibbons kommentoi ZZ Topin jatkoa ja Dusty Hillin menehtymistä: ”Missä ikinä hän onkaan, hän luultavasti katselee hymyillen”

Dusty Hill (vasemmalla) ja Billy Gibbons.
MediaPunch /BACKGRID /All Over Press

ZZ Top jatkaa keikkailua pitkäaikaisen kitarateknikon avustuksella.

Legendaarisen ZZ Top -yhtyeen basisti-laulaja Dusty Hill menehtyi nukkuessaan tiistain 27.7. vastaisena yönä. 72-vuotiaana menehtyneen Hillin tarkka kuolinsyy ei ole vielä tätä kirjoittaessa selvillä. Variety-lehti haastatteli yhtyeen perustajajäsentä, kitaristi-laulaja Billy F. Gibbonsia ja kysyi tältä bändin jatkosta sekä Hillistä, joka oli joutunut jättämään keikkoja väliin terveysongelmien vuoksi juuri ennen kuolemaansa.

”Hän ehti soittaa kiertueen kaksi ensimmäistä keikkaa ja pyysi sen jälkeen lupaa poistua takavasemmalle. Hän halusi hoitaa itsensä kuntoon ja totta kai suostuimme, koska terveys menee kaiken edelle. Hän oli itse ensimmäisenä sanomassa, ettei pystynyt antamaan lavalla 110% itsestään”, Gibbons sanoo.

”Ei ole salaisuus, että hänellä on ollut muutama rankempi vuosi. Ensin hän mursi olkapäänsä, sitten lantionsa. Hänellä oli myös joitain ongelmia haavaumien kanssa. Hän yritti parhaansa mukaan pitää itsensä kunnossa, mutta se oli todella haasteellista. Kenties se iski häneen liiankin lujaa, kun hän sitten joutui heittämään pyyhkeen kehään. Kuka tietää? Olen vain iloinen, että nyt hän on hyvässä paikassa.”

Viime viikonloppuna yhtye teki jo paluun keikkalavoille basistinaan bändissä 30 vuoden ajan kitarateknikkona toiminut Elwood Francis. Gibbonsin mukaan Dusty Hill itse vaati, että bändi jatkaa eteenpäin ilman häntä ja tätä toivetta on myös kunnioitettu. Gibbons kehuu vuolaasti teknikko Francisia, joka on nyt hypännyt basistin tontille.

”Koko sen 30 vuoden ajan, jonka Elwood on ollut teknikkona, hän on ollut sileäposkinen nuori kaveri. Kun karanteeni iski, pidimme pienen palaverin ja kysyin Dustylta, mitä hän aikoo tauon aikana tehdä. ’No en ainakaan aio leikata nurmikkoa’, hän vastasi. Hymyilin ja sanoin, että selvä, en minäkään. Johon Elwood puolestaan totesi: ’No, jos te ette leikkaa nurmikkoaa, minä en aja partaani’. Kun pari viikkoa sitten pidimme ensimmäiset treenit, sieltä tuli Elwood jolla oli jo lähes yhtä pitkä parta kuin minulla ja Dustylla!” Gibbons nauraa.

”Kun sitten soitimme ensimmäisen keikkamme, katselin miten eturivissä ihmiset osoittelivat [Francisia] ja kuiskuttelivat, että ’Katso, siellä on joku uusi friikki’. Minä jopa kävelin hänen luokseen ja nykäisin häntä parrasta näyttääkseni yleisölle, että jep, tämä on aito! Mutta hän kunnioittaa Dustyn toivetta ja tiedän, että missä ikinä hän onkaan, hän luultavasti katselee hymyillen, tietäen, että kaikki nuotit ovat oikeilla paikoillaan ja soitetaan oikealla voimalla.”

Gibbonsin mukaan uusi ZZ Top -levy on myös äänitetty, mutta vaatii vielä viimeistelyä. Hill ehti kuitenkin äänittää omat basso-osuutensa sekä myös laulua albumille ennen kuolemaansa.