”Billy rakasti nolata ja häpäistä ihmisiä muiden edessä” – Smashing Pumpkinsin alkuperäisbasisti antaa yhtyeen nokkamiehen kuulla kunniansa

The Smashing Pumpkins vuonna 1993.

Kuten vähän aikaa sitten uutisoimme, Smashing Pumpkinsin (edelleen vahvistamaton) paluu ei ole lähtenyt vielä käyntiinkään, kun homma on eskaloitunut jo melkoiseksi riitelyksi. Ilmeisesti reunion-suunnitelmista sivuun jätetty, tai jättäytynyt – lähteestä hieman riippuen –, alkuperäisbasisti D’arcy Wretzky antaa nyt orkesterin nokkamies Billy Corganin kuulla kunniansa ensimmäisessä suuremmassa haastattelussaan kahteenkymmeneen vuoteen. Alternative Nationille sotkuisesta tilanteesta jutellut basisti ei todellakaan säästellyt sanoissaan, epäillessään entisen yhtyetoverinsa kärsivän muun muassa aivokasvaimesta.

Wretzky kuvailee muiden jäsenten palanneen yhteen ilman, että hänelle olisi kerrottu asiasta mitään. ”Lähetin Billylle tekstarin, jossa toivotin hänelle ja hänen perheelleen hyvää lomaa ja pyysin kertomaan Chloelle terveisiä. Sitten hypättiinkin päivään sen jälkeen, kun hän oli julkaissut yhteiskuvan itsestään, Jimmystä ja Jamesista. Se oli vähän kuin, hups, ehkä minun olisi pitänyt kertoa tästä D’arcylle, hän tulee kyllä polttamaan hihansa.”

”Sitä v*tun röyhkeyden määrää ja sitten hän vielä kehtaa vastata: ’Noh, en ole nähnyt sinua niin ja niin pitkään aikaan, et ole tehnyt sitä ja tätä, etkä päässyt edes tänne. Kaikki muut ilmestyivät paikalle, mutta sinä et.’ Kuinka olisin voinut, kun en edes tiennyt teidän olevan siellä?”

Wretzky kertoo myös loppuaikojensa Smashing Pumpkinsissa olleen silkkaa tuskaa, ennen kuin hän lopulta lähti yhtyeestä kesken MACHINA/The Machines of God -albumin äänitysten vuonna 1999.

”Olin hermoromahduksen kourissa. Sain yli 30 paniikkikohtausta päivässä, en tiennyt mistä oli kyse ja se oli aivan hirvittävää”, Wretzky sanoo viitaten Arising!-kiertueen aikoihin. ”Oli päivä kiertueen jälkeen ja olin yrittänyt lähteä bändistä jo kaksi tai kolme kertaa, mutta se on vaikeaa, kun kaikki, mukaan lukien aviomieheni ja perheeni jankuttivat minulle: ’Ei, ei, odota vielä seuraavaan levyyn saakka. Nämä ihmiset luottavat sinuun, kaikki nämä ihmiset työskentelevät eteenne, joten et voi ajatella vain itseäsi.’ Minun olisi pitänyt lähteä jo pari vuotta aiemmin.”

Basisti kuvailee yhtyeen studiosessioiden olleen aina ”v*tun painajaismaisia” ja paljastaa saaneensa kerran jopa stressin aiheuttaman keskenmenon Mellon Collie and the Infinite Sadnessin äänityssessioiden aikana. ”Se oli todella rumaa. Billy rakasti nolata ja häpäistä ihmisiä muiden edessä. Se oli uskomattoman loukkaavaa käytöstä ja olin ainoa, joka pani hänelle hanttiin. Luullakseni hän tappeli Jimmyn kanssa pari kertaa ja ehkä viidesti Jamesin kanssa, mutta meidän välillämme oli jatkuvia huutokisoja . Se eteni pisteeseen, jossa en jaksanut vain enää riidellä ja halusin lähteä.”

Toisaalta Wretzky sanoo myös nauttineensa itsensä ja Corganin välisestä ”henkisestä sparrauksesta”, mutta hän on kaikesta huolimatta yllättynyt entisen sparrauskumppaninsa viimeaikaisista sanomisista. ”En ollut tietoinen uusimmista hulluista käänteistä, kuten siitä, että hän tukee Trumpia. Mitä ihmettä? Sitten oli se muodonmuuttajajuttukin. Minä oikeasti luulen, että hänellä saattaa olla aivokasvain. Hän on aina ollut sietämätön.” Mitä reunioniin tulee, Wretzky sanoo että Corgan ja hän halusivat aina orkesterin palaavan yhteen uutta luovana yksikkönä eikä vain vanhoja lämmitelläkseen . ”Billy sanoi aina, että ’Ehei, en koskaan lähde tekemään reunionia ja soittamaan vanhoja klassikoita vain rahan takia’, mutta niinhän hän on juuri tekemässä.

”Minulla kesti kauan aikaa lakata välittämästä ja olla vihaamatta häntä. Nyt en enää vihaa häntä ja olen palannut sinne, mistä aloitimmekin. Nauran hänen puuhilleen ja jatkan omaa elämääni, mutta en ole pahoillani hänen puolestaan. Mielestäni hän tarvitsee kuitenkin pään magneettikuvauksen.”

Wretsky päättää haastattelun jakamalla aatoksiaan todellisesta Billy Corganista. ”Ajattelin ettei hän lue viestejäni, mutta kun hän sitten vastasikin, että ’plää plää plää, toivon sinulle kaikkea hyvää. Olin että, ’Sinä et toivottele minulle mitään, et rakasta minua tai ketään muutakaan, etkä välitä kenestäkään.’ Sitten hän kirjoitti takaisin: ’Haista paska! Haista paska! Haista paska!’ Ja ajattelin, että siellähän hän luurasi! Oikea Billy Corgan on täällä. Sainpas hänet kiinni! Hän on kuin luuta järsivä koira, häneen on todella vaikea päästä käsiksi.”

Huh huh. Saapa nähdä mihin tämä kuvio vielä johtaakaan, kun draamaa on jo näinkin paljon ilmassa ennen varsinaista reunion-julkistustakaan.