Björk julkaisi avoimen ja pitkän kirjeen seksististä mediaa vastaan – ”Naiset saavat laulaa vain poikaystävistään”

Islantilaismuusikko on ennenkin puhunut seksismistä musiikkibisneksessä, vaikkei olekaan julkisuudessa se kaikkein äänekkäin aiheesta puhuja. Viime viikonloppuna Day For Night -festivaaleilla dj:n roolissa esiintynyt Björk sai kuitenkin lehdissä sellaista kritiikkiä, että laulaja päätti kirjoittaa asiasta pitkän ja avoimen kirjeen.

Björk toivoo kirjoituksessaan naisia kohdeltavan muusikkoina samalla tavalla kuin miehiä, joille kriitikot antavat enemmän myönnytyksiä ja vapauksia.

– Tiedän, että olen tehnyt dj-keikkoja vasta alle vuoden eivätkä kaikki ole tottuneet siihen. Fanini ovat ottaneet minut uskomattoman lämpimästi vastaan ja antavat minun olla oma itseni ja sisäinen nörttini nauttii tästä. Mutta mediassa on valitettu, miten minä ”en esiintynyt” vaan ”piilottelin” dj-tiskin takana. Mieskollegoistakin ei puhuttu näin ja se on mielestäni seksististä. Enkä aio sivuuttaa asiaa olan kohautuksella, koska me kaikki ansaitsemme täydet mahdollisuudet tämän vallankumouksellisen energian keskellä, jossa tällä hetkellä olemme, Björk aloittaa.

– Musiikissa naiset saavat olla laulaja-lauluntekijöitä ja laulaa vain poikaystävistään. Mutta heti jos aihepiiri vaihtuu rakastetuista atomeihin, galakseihin, aktivismiin tai mihin tahansa, heitä kritisoidaan. Toimittajien mielestä jotain puuttuu, aivan kuin meidän ainoa kielemme olisi tunteet, Björk toteaa ja antaa omakohtaisen esimerkin.

Voltaa ja Biophiliaa tehdessä olin tietoinen, että naiset eivät yleensä tee lauluja näistä aiheista, mutta tunsin ansainneeni mahdollisuuden. Volta oli aktivistinen ja Biophilia opettavainen levy. Mutta vasta sydänsuruista kertova Vulnicura sai median täyden hyväksynnän. Miehet saavat laulaa sci-fistä, eri aikakausista, olla humoristisia tai musanörttejä. Naiset eivät. Jos emme revi rintaamme auki ja vuodata elämämme miehistä ja lapsista, huijaamme yleisöä.

Björk päättää kirjoituksensa kuitenkin positiiviseen sävyyn ja uskoo raja-aitojen kaatuvan. Vaikka Björkin viimeisin albumi kertookin ”naisille klassisesta aiheesta”, hän toivoo voivansa seuraavalla levyllään ”vaihtaa vaatteita ja irrottautua jämähtäneistä rooleista”.