Black Sabbathin musiikkia kuullaan seuraavaksi baletissa – näin Tony Iommi kommentoi tempausta

30.4.2023 21:30

Black Sabbathin musiikkia hyödyntävä balettiesitys saa ensi-iltansa syyskuussa Birminghamin Hippodromessa.

Birmingham Royal Balletin johtaja Carlos Acostan luotsaama ja Ballet Now’n tilaama esitys sisältää kaikkiaan kahdeksan Sabbath-kappaletta sekä uutta, hevilegendan inspiroimaa musiikkia.

Kitaristi Tony Iommi on vieraillut muutamaan otteeseen baletin harjoituksissa. Birmingham World kysyi hevilegendalta, olisiko hän 50 vuotta sitten uskonut että yhtyeen musiikin tahtiin tultaisiin jonain päivänä tanssimaan balettia.

”En olisi uskonut heitä, totta puhuakseni”, Iommi naureskelee. ”Silloin kun sotkeuduin mukaan Black Sabbathiin, pidin sitä hienoja juttuna, sillä se oli jotain niin erilaista mitä ei oltu tehty aiemmin. Ja pidin sitä mukavana haasteena.”

”Katson musiikkiamme nyt eri tavalla [baletin myötä], sillä sitä tulkitaan erilailla. Siinä on edelleen ne perusasiat, mutta mukaan on ripoteltu erilaisia orkesterijuttuja. En olisi koskaan uskonut hetkeäkään että ihmiset tanssisivat Black Sabbathin, War Pigsin tai Iron Manin tahtiin. Mutta tässä sitä ollaan.”

Iommi sanoo olevansa tyytyväinen tapaan, jolla yhtyee musiikkia on muunneltu baletin tarpeisiin sopivaksi. Mutta voisiko baletti inspiroida heavy metal -faneja tanssitaiteen pariin?

”Ainakin toivon niin”, Iommi tuumii. ”Se on omituinen yhdistelmä, mutta joskus sitä on laskettava vene vesille. Ja toivon mukaan saamme kaikki mukaan. Ne ovat toistensa vastakohtia ja toisaalta taas eivät — sillä molemmat ovat luovia projekteja. He luovat tehdessään omaa juttuaan. Me luomme omaa juttuamme ja olemme tuoneet ne yhteen. Olisi todella mielenkiintoista nähdä Sabbath-fanien ja balettifanien pitävän siitä.”

Black Sabbath – The Ballet -esityksiä järjestetään syyskuun 23.-30.

Mukana ovat seuraavat kappaleet:

Paranoid (Paranoid, 1970)
Iron Man (Paranoid, 1970)
War Pigs (Paranoid, 1970)
Black Sabbath (Black Sabbath, 1970)
Solitude (Master Of Reality, 1971)
Orchid (Master Of Reality, 1971)
Laguna Sunrise (Vol 4, 1972)
Sabbath Bloody Sabbath (Sabbath Bloody Sabbath, 1973)

Lisää luettavaa