Brian May korjaa yhden Freddie Mercuryyn ja kappaleiden säveltämiseen liitetyn harhaluulon

Kitaristin mukaan laulava pianisti oli todellisuudessa melkoinen riffimestari.
19.3.2024 11:01

Queen-kitaristi Brian May kävi hiljattain Total Guitarille antamassaan haastattelussa läpi 13 bändin klassikkokappaletta kertoen tarkemmin niiden taustoista sekä bändin, jonka kaikki neljä jäsentä osallistuivat biisintekoon, työskentelytavoista. Luonnollisesti artikkelissa puhutaan myös ikonisesta Bohemian Rhapsodysta, joka oli Freddie Mercuryn luomus alusta loppuun. Jopa kappaleen rokkaava, kitarariffin johtama loppuhuipentuma on pianoa soittaneen laulajan käsialaa, vaikka Mayn mukaan monet kuvittelevat, että sen on pakko olla kitaristin tekosia.

”Freddiellä oli se riffi päässään ja hän soitti sen pianolla. Minä vain sovitin sitä hieman paremmin kitaralla soitettavaksi”, May toteaa.

”Se on aika hauska juttu – Freddie oli oikeasti hyvä tekemään riffejä! Monet esimerkiksi luulevat, että Ogre Battlen (vuoden 1974 Queen II -levyltä) riffi on minun, mutta sekin tuli hänen päästään. Hänellä oli hyvä vaisto ’raskaiden’ juttujen suhteen. Hän oli vannoutunut Jimi Hendrixin kannattaja. Ihmiset kuvittelevat, että häntä kiinnosti vain kevyet jutut, mutta se ei pidä paikkaansa. Hän nautti myös raskaammista jutuista.”

Mayn mukaan Mercuryn riffeistä tekee mielenkiintoisia juuri se, että koska hänen pääinstrumenttinsa oli piano ja hän soitti kitaraa vain auttavasti, ei riffejä ole sävelletty ja mietitty kitaran kanssa. Samalla ne tuovat kitaristille kuitenkin myös haasteita.

”Rehellisesti sanoen [Bohemian Rhapsodyn riffin] soittaminen on minulle vieläkin vaikeaa! Kotona soitellessa se menee hyvin, mutta niin sanotusti taistelun tuoksinassa keikalla, kun veressä on adrenaliinia ja show’n kliimaksi ja se riffi lähestyvät, se ei enää olekaan niin helppoa”, May myöntää.

”Käyn kierroksilla ja yritän pitää yllä sitä intohimoa, mutta samalla joudun pitämään sen osan aivoistani viileänä, jotta saan sormet osumaan oikeille paikoilleen. Se riffi on nimittäin yksi epäluonnollisimmista soittaa. Mutta samalla juuri se tekee siitä niin nautittavan.”

Lisää luettavaa