Queenin ja David Bowien yhteistyöstä syntyi hitti, mutta Brian May ei koskaan pitänyt lopputuloksesta – ”Luovutin suosiolla, koska tiesin, että asiasta tulisi vielä tappelu”

Tarkalleen ottaen kappaleen soundimaailma ei vastannut sitä, mitä kitaristilla oli mielessään.
13.2.2024 12:47

1980-luvun alussa Queen ja David Bowie yhdistivät voimansa studiossa. Yhteistyöstä syntyi syksyllä 1981 julkaistu single Under Pressure, joka nousi listaykköseksi Briteissä, Kanadassa ja Hollannissa ja monissa muissakin maissa singlelistojen kärkikymmenikköön. Single on myynyt Yhdysvalloissa nelinkertaista platinaa ja Briteissä kolminkertaista. Kappale on siis kaikilla mahdollisilla mittareilla suuri hitti.

Tuoreessa Total Guitarin haastattelussa kitaristi Brian May kuitenkin paljastaa, ettei koskaan pitänyt kappaleen lopputuloksesta. Kitaristin mielestä biisin varhaisempi versio oli soundeiltaan paljon enemmän hänen makuunsa.

”Se syntyi hyvin spontaanisti studiossa myöhään sen jälkeen kun olimme ensin nauttineet runsaan aterian ja runsaasti juomia. Biisin tausta oli aluksi melko raskas. Kun kappaleessa tulee ’Why can’t we give love’ -kohta, se kuulosti minusta ihan The Wholta. Se oli massiivinen ja vahvasti sointuvetoinen. Minä olin innoissani, koska pidin The Whosta. Muistan intoilleeni Davidille: ’Eikö kuulostakin ihan The Wholta?’ ja hän vastasi puoliksi vitsaillen: ’No, ei kuulosta enää sen jälkeen kun olen saanut sen käsiteltyä!’ Mutta hän ei tosiaan halunnut biisistä sellaista”, May muistelee.

”Se oli hyvin haastava tilanne, koska kaikilla oli oma ajatuksensa siitä, miten se pitäisi miksata. Se on luultavasti ainoa kerta urallani, kun luovutin suosiolla, koska tiesin, että asiasta tulisi vielä tappelu. Käytännössä Freddie (Mercury, Queen-laulaja) ja David väänsivät siitä kättä studiossa. Lopputuloksena suurin osa raskaimmista kitaroista heitettiin pois. Soitin jopa pääriffinkin sähkökitaralla pitkälti samaan tapaan kuin nyt soitan sitä keikoilla, mutta se ei päätynyt lopulliseen versioon – he käyttivät akustisia juttuja, jotka oli nauhoitettu demomielessä.”

”Rehellisesti sanottuna en koskaan pitänyt siitä, miltä biisi lopulta kuulosti. Tunnustan kyllä, että se on tehty siitä näkökulmasta hyvin ja toimii ja ihmiset rakastavat biisiä. Keikoilla soitamme sitä kuitenkin hieman raskaammin ja mielestäni se toimii niin paremmin.”

”David oli aivan uskomaton luova voima, mutta sellaisia voimia ei voi olla liian montaa samassa huoneessa. Asiat käyvät muuten ihan liian vaikeiksi! Jonkun täytyy siis antaa periksi.”

Lisää luettavaa