Brian May muistelee Edward Van Halenia – ”Oli kuin olisi päässyt todistamaan Jimi Hendrixiä ensimmäistä kertaa”

24.6.2023 15:26

Queen-kitaristi Brian May ja Van Halenin Edward Van Halen olivat ylimpiä ystävyksiä vuosikymmenten ajan.

Classic Rockin tuoreimmassa numerossa May muistelee vuoden 1983 Star Fleet Project -levyä, jolla kaksikko soittelee japanilaisen lastenohjelman inspiroimana. May muistaa nähneensä Van Halenin ensimmäisen kerran Black Sabbathin lämmittelijänä Saksan Colognessa 1978.

”Menin paikalle ajoissa ja tuumin keitä nämä Van Halen -tyypit oikein olivat. ’Millaisiakohan he ovat?'”, May sanoo. ”Siellä sitten istuin katsomassa heitä leuka lattiassa. Edin katseleminen oli kuin olisi päässyt todistamaan Jimi Hendrixiä ensimmäistä kertaa. Olin kuin ällikällä lyöty.”

Myöhemmin haastattelussa May kertoo, kuinka päätyi yhteistyöhön Van Halenin kanssa.

”Se oli minulle askel tuntemattomaan”, May sanoo. ”Mutta se oli tilaisuus pitää hauskaa, jammailla tuntemieni ja pitämieni kavereiden kanssa ja tilaisuus päästä viimeinkin soittamaan Edin kanssa.”

May listaa kolme asiaa, kun häneltä kysytään mikä teki Van Halenista niin poikkeuksellisen kitaristin.

”Ensinnäkin kaverin henki. Hän oli uskomattoman venyvä, mikään ei ollut hänelle koskaan ongelma: ’Joo, voin tehdä noin’, ’hei, voin tehdä näin.’ Minä saatan välillä masentua asioista ja toisinaan minun pitää lähestyä juttuja eri kulmista. Kaikkina hänen kanssaan viettäminä aikoina en koskaan nähnyt Edin lannistuvan mistään, en koskaan nähnyt hänen henkensä horjuvan”, May kertoo.

”Toinen juttu oli hänen uskomaton näppäryytensä mitä tuli sormien liikutteluun – sitä piisaasi selvästi minua enemmän”, May lisää. ”Hän toi kosketinsoittajien tekniikoita kitaransoittoon. Rick Wakeman voi liikutella sormiaan yhtä vikkelästi koskettimilla. Ed pystyi samaan kitaran varressa.”

”Ja kolmas juttu oli, että hänellä oli aidosti tajua lyriisyyden päälle. Jopa silloin hän täppäili uskomattomalla nopeudella, sitä saattoi aina kuulla melodian. Hän lauloi kitaran välityksellä aivan kuten Jimi Hendrix. Ja se todella räiskyvän tyylittelyn ja huumorintajun yhdistelmä oli ainutlaatuista. Kaikki lähti ajatuksesta: ’Tehdääs näin, se on jännittävää.’ Ja kun yhdistää uskomattomat tekniset kyvyt, sorminäppäryyden ja hänen henkensä, ne nostivat hänet aivan eri tasolle kuin kukaan koskaan aiemmin kuulemani soittaja.”

May kertoo myös miksi kutsui ystäväänsä ”Ediksi” yleisessä käytössä olevan ”Eddien” sijaan.

”Hän kertoi minulle ettei tykännyt kun häntä kutsuttiin Eddieksi”, May toteaa. ”Van Halen ponnahti maineeseen nopeasti ja kaikissa otsikoissa luki: Eddie Van Halen teki sitä tai Eddie Van Halen teki tätä. Hän sanoi: ’En näe itseäni noin. Perheelleni olen Edward ja veljelleni olen Ed. En samaistu laikaan tähän Eddie-hommaan.”

Lisää luettavaa