Bryan Adams muistelee Kissille tekemäänsä kappaletta, josta tuli yksi bändin keikkavakioista – ”Sitä juuri hain”

Adams ja lauluntekijä Jim Vallance työstivät War Machinen lisäksi myös Rock And Roll Hell -kappaleen.
29.1.2021 12:57

Tiesitkö, että Kiss-yhtyeen Creatures Of The Night -albumilla (1982) on kaksi kappaletta, jota kirjoittamassa on ollut Bryan Adams? Kyllä, se sama Bryan Adams, joka tunnetaan muun muassa sellaisista ikivihreistä kuin Summer Of ’69, Heaven ja (Everything I Do) I Do It For You.

Adams auttoi lauluntekijä-tuottaja Jim Vallancea kirjoittamaan uusiksi Vallancen alkujaan Bachman-Turner Overdrivelle tekemän Rock And Roll Hell -kappaleen, jonka lisäksi kaksikko tarjosi yhtyeelle basisti Gene Simmonsin ideaan pohjautuneen War Machine -kappaleen. Molemmat näistä päätyivät levylle saakka – Vallancen kertoman mukaan Rock And Roll Hell kelpuutettiin tosin vasta sitten, kun Simmons sai kirjoittaa itse yhden säkeistön saadakseen nimensä mukaan tekijätietoihin.

”Meitä oli pyydetty tapaamaan bändiä ja kenties auttamaan hieman muutaman biisin kanssa. Niinpä lähdimme Los Angelesiin. Genellä oli tämä kitarariffi, muttei kokonaista biisiä. Pidin kovasti siitä riffistä, se kuulosti siistiltä. Pidin sen mielessäni, kun palasimme takaisin Vancouveriin”, Bryan Adams muisteli yhteistyötä hiljattain Eddie Trunkin radio-ohjelmassa.

Adams ja Vallance työstivät tämän Simmonsin riffin pohjalta War Machinen, josta on muodostunut yksi naamiobändin keikkojen vakionumeroista. Esimerkiksi setlist.fm-sivuston tilastojen mukaan Kiss on soittanut kappaletta keikoillaan jo yli tuhat kertaa – viimeksi vuodenvaihteen eeppisellä striimikeikallaan. Adams sanoo olevansa asiasta erittäin iloinen ja tyytyväinen, että biisi elää yhä keikoilla.

”Sitä juuri hain kappaletta tehdessä. Ajattelin, että siitä sanoituksesta saa aikaan todella jännittävän kappaleen.”

Eikä Adamsin ja Kissin jäsenten yhteistyö päättynyt tähän. Vastavuoroisesti Adamsin vuoden 1983 Cuts Like A Knife -albumilta löytyy kappale, jonka tekijätietoihin on merkitty Kissin silloinen rumpali Eric Carr.

”Eric esitteli sen idean minulle; se oli muistaakseni joko rumpu-kitara -juttu tai pelkkä rumpujuttu, mutta tein sen pohjalta kappaleen ja annoin hänelle osan krediiteistä”, Adams muistelee Don’t Leave Me Lonely -kappaleen syntyä.

”Jim oli myös siinä mukana Ericin lisäksi. Sitä tarjottiin kyllä Kissille, mutta he eivät ilmeisesti innostuneet siitä, joten tuumasin, että teen sen sitten itse.”

Lisää luettavaa