Cardiacsin Tim Smith, 59, on kuollut – Kärsi yli kymmenen vuotta harvinaisesta sairaudesta

Kulttibändin nokkamies sai sydänkohtauksen 2008 ja sairastui dystoniaan.
22.7.2020 13:25

Brittiläisen taiderockyhtye Cardiacsin perustaja ja nokkamies Tim Smith on kuollut. Asiasta uutisoi muun muassa The Quietus. Smith oli kuollessaan 59-vuotias. Kuolinsyy ei ole tätä kirjoittaessa tiedossa.

Smith perusti kulttisuosiota nauttineen Cardiacsin vuonna 1977. Yhtye tunnettiin monimutkaisesta, äkkiväärästä ja monista suunnista vaikutteita ottaneesta musiikistaan sekä teatraalisista keikoistaan. Yhtye julkaisi urallaan yhdeksän studioalbumia (joista ensimmäinen, vuonna 1980 ilmestynyt The Obvious Identity julkaistiin bändin vanhalla nimellä Cardiac Arrest) ja yhtyeen tunnetuimmaksi kappaleeksi nousi vuoden 1988 single Is This The Life?. Cardiacs on inspiroinut suuresti muun muassa Blurin, Radioheadin, Faith No Moren, Kornin, Toolin sekä Napalm Deathin muusikoita ja esimerkiksi Steven Wilson ja Mikael Åkerfeldt ovat nimenneet yhtyeen suureksi vaikuttajakseen.

Bändi lopetti aktiivitoimintansa vuonna 2008 Smithin saatua sydänkohtauksen, jonka johdosta tämä sairastui harvinaiseen neurologiseen sairauteen dystoniaan. Dystoniassa lihasten tahdonalaisia liikkeitä säätelevä osa aivoista on häiriintynyt ja aiheuttaa toistuvia, nykiviä liikkeitä sekä mahdollisesti pysyviä virheasentoja. Smithiltä sairaus vei puhe- ja liikkumiskyvyn lähes täysin.

Lisää luettavaa