David Ellefson: Megadethin hetkellinen hajoaminen ja basistin poissaolo bändistä oli jälkikäteen ajatellen ”meidän omaksi parhaaksemme”

Megadeth, Kuopio Rockcock 2017

Basisti Ellefson uskoo tauon tehneen hyvää paitsi hänelle, myös kippari Dave Mustainelle.

Thrash metal -suuruus Megadethissä elettiin vaikeita ja erikoisia aikoja vuosituhannen taitteessa ja vielä pitkälle sen jälkeenkin. 90-luvun hittilevyjä seurasi muutama kaupallisesti heikommin menestynyt tuotos sekä miehistönvaihdoksia ja pitkään kuivilla ollut kippari Dave Mustaine retkahti kirurgisen operaation jälkeen kipulääkkeisiin. Vieroitushoidossa ollessaan Mustaine nukahti tuoliin sillä seurauksella, että hänen vasen kätensä jäi puristuksiin aiheuttaen vakavia hermostovaurioita. Koska näytti jo vahvasti siltä, ettei Mustaine pysty enää soittamaan kitaraa, hän hajotti Megadethin vuonna 2002.

Mustainen pitkäaikainen aisapari, basisti David Ellefson muisteli tuoreessa Talking Bollocks -podcastin haastattelussa tunteneensa sekä helpotusta että paniikkia, kun yhtye laitettiin telakalle.

”Varmasti jokainen, joka soittaa isossa, menestyneessä yhtyeessä, pelkää sen päivän tulevan. Harva yhtye pystyy irroittamaan musiikkinsa ja keikkansa sitä esittävistä henkilöistä. Bändit eivät ole kuin Broadway-musikaaleja, joissa on kyllä tähtensä, mutta produktio on tähteä tärkeämpi asia. Rokkibändit menevät persoonat edellä ja jos yksi tai kaksi vahvaa persoonaa lähtee pois, homma on siinä. Tiesin aina, että näin tulee vielä joskus käymään ja kun niin tapahtui, mielessäni kävi kaksi asiaa: ’Luojan kiitos, nyt paineet ovat poissa’, jota seurasi välittömästi: ’Voi paska, miten minä nyt maksan laskuni?'” Ellefson tuumaa.

”Mutta kun aikaa kului, tajusin, että tässä minä olen, neljääkymmentä lähestyvä mies, jonka on paiskittava töitä elättääkseen nuoren perheensä, maksaakseen laskunsa ja kaikkea sellaista. Joten tavallaan kun Megadeth katosi, minä pystyin kehittymään oman elämäni herraksi.”

Ankaran fysioterapiahoidon ansiosta Mustaine kuitenkin palautui ja Megadeth nousi taas jaloilleen vain pari vuotta myöhemmin. Ellefson ei kuitenkaan palannut bändin riveihin vielä vuonna 2004 vaan vasta vuonna 2010. Basistin mielestä näin jälkikäteen ajatellen ero teki vain hyvää kaikille osapuolille.

”Dave pääsi korjaamaan Megadethin sellaiseksi, mitä hän halusi sen olevan ilman että hänen tarvitsi kuunnella kaiken maailman neuvonantajia, managereita ja tyyppejä, joihin hän oli turhautunut. On mielenkiintoista, miten joskus pieni tauko auttaa kaikkia löytämään oman tiensä ja sitten meidän tapauksessamme, kun tulimme taas yhteen, olimme parempia ystäviä, artisteja ja muusikkoja. Mielestämme ymmärsimme omat roolimme hieman paremmin. Näin jälkiviisaasti ajatellen tauko oli meidän omaksi parhaaksemme”, Ellefson pohtii.