Dragonforce keskellä eriskummallista tekijänoikeussoppaa: Youtube vaati bändiä poistamaan biisinsä omalta viralliselta kanavaltaan

Vaatimus perustui väärään ilmiantoon.
23.8.2023 12:31

Suoratoistopalvelu Youtubea on jo pitkään kritisoitu siitä, miten puolivillaisesti palvelussa hoidetaan tekijänoikeusrikkomuksia. Tuorein esimerkki palvelun rikkinäisestä systeemistä on power metal -yhtye Dragonforcen tapaus, jossa bändiä vaadittiin ottamaan oman biisinsä pois omalta viralliselta kanavaltaan väärän ilmiannon vuoksi.

Tapaus sai alkunsa, kun Youtubeen luvatta yhtyeen vuoden 2003 Valley of the Damned -kappaleen ladannut Gary George -niminen hahmo teki Dragonforcen virallisella kanavalla julkaistusta Valley of the Damned -videosta Youtubelle ilmoituksen tekijänoikeusrikkomuksesta. Bändille annettiin 14 päivää aikaa poistaa kappale välttyäkseen viralliselta varoitukselta. Kolmesta varoituksesta koko bändin Youtube-kanava olisi suljettu.

Yhtye kertoi some-kanavissaan yrittäneensä ottaa Youtubeen yhteyttä ja lähettäneensä myös palvelun vaatimia kirjallisia todisteita siitä, että heillä todella on oikeudet omaan kappaleeseensa, mutta tuloksetta. Yhtyeen sekä bändin kitaristi Herman Lin some-julkaisut asian tiimoilta oikein huokuivat ärsyyntymistä ja turhautumista palvelun toimintaan.

”Tämän täytyy olla pahin sotku, jonka olemme nähneet. Ja me olemme nähneet aika paljon! Kuka tahansa satunnainen henkilö voi nyt väittää omistavansa bändin musiikkia ja bändin tulisi poistaa kappaleitaan välttääkseen varoituksen?” bändi kirjoitti ennen Twitterinä tunnetussa X-palvelussa.

Onneksi tapauksella on onnellinen loppu, sillä pitkän ja tuskallisen kädenväännön jälkeen Youtube lopulta huomioi bändin yhteydenotot ja mitätöi Gary Georgen tekemän ilmoituksen. Bändi sai siis pitää kappaleen omilla sivuillaan ja välttyi varoitukselta.

”Olemme vahvistaneet, että poistamispyyntö ei ollut pätevä. Näin ollen olemme peruuttaneet pyynnön poistaa video eikä kanavanne saa varoitusta. Arvostamme, että toitte asian tietoomme ja jaksoitte odottaa, että saimme asian selvitettyä”, Youtubesta kommentoitiin yhtyeelle.

Lisää luettavaa