Duff McKagan kertoo surullisen tarinan 1980-luvun alkuhämäristä – ja kuinka Princen hittilevy auttoi häntä selviytymään

29.5.2019 15:20

Guns N’ Rosesin Duff McKagan vieraili hiljattain Amoeba-musiikkiliikkeen What’s in My Bag -videosarjassa, jossa julkimot kertovat levyostoksistaan. Duff julistaa videolla rakkauttaan Black Flagin ja Minor Threatin kaltaiseen punkiin – sekä Princeen, jonka levy 1999 on basistille aivan erityisen tärkeä albumi.

Tarina nimittäin kuuluu, että levyn julkaisemisen aikaan vuonna 1982 McKagan asui Seattlessa ja soitti ”erittäin kovassa” bändissä – mutta niinhän siinä kävi, että lupaava kuvio hajosi traagisesti käsiin.

”Siihen aikaan punkrock-skenessä tapahtui kaikenlaista paskaa. Punk toivotti alun perin kaikki tervetulleeksi, mutta silloin lähiökundit alkoivat ajaa päänsä kaljuiksi ja huusivat white poweria. Mukaan tuli kaikkea sellaista typerää. Seattleen tuli myös paljon heroiinia niihin aikoihin”, McKagan kertoo.

”Bändimme oli solminut levytyssopimuksen Jello Biafran pyörittämän Alternative Tentacles -yhtiön kanssa. Olimme juuri tehneet kiertueita Black Flagin ja Dead Kennedysin mukana, ja asiat näyttivät menevän todella hyvin. Sitten heroiini pesiytyi bändiin.”

Duff kertoo, miten hänen lähipiirinsä tyttöystävää ja kämppäkaveria myöten jäivät heroiinikoukkuun. McKaganin lupaava yhtye – joka ilmeisesti oli nimeltään The Fartz – alkoi kuivua kasaan, ja Duff päätti vaihtaa maisemaa. Hän hommasi parinsadan dollarin auton, jonka ei uskonut kestävän New Yorkiin saakka, mutta jolla hän päätti yrittää päästä Los Angelesiin.

”En tiedä, voiko sanoa, että tämä levy pelasti henkeni… En olisi tappanut itseäni tai mitään, mutta kuuntelin tätä albumia koko ajan tuolloin, ja levy antoi minulle rohkeutta lähteä eteenpäin.”

Ja kuinka ollakaan, Los Angelesissa Duff sitten tutustui sellaisiin kavereihin kuin Axl Rose, Slash ja Izzy Stradlin, ja loppu on historiaa. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Lisää luettavaa